Hyppää sisältöön

Hbl: Puolustusministeri Haglund visioi Suomen ja Ruotsin meri- ja ilmavoimien yhdistämistä

Carl Haglund menee askeleen pidemmälle kuin Ruotsin puolustusvoimien komentaja, joka ehdotti ruotsalaislehdessä vain yhteistä merivoimien johtoa. Haglund haluaisi, että puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa kirjattaisiin jossain muodossa seuraavaan hallitusohjelmaan.

Carl Haglund.
Carl Haglund. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Terhi Toivonen

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) on lämmennyt ajatukselle Suomen ja Ruotsin yhteisistä meri- ja ilmavoimista.

Mikäli puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa etenee nykyvauhdilla, ei ole mahdotonta, että mailla olisi yhteiset meri- ja ilmavoimat noin viiden vuoden kuluttua, sanoo Haglund Hufvudstadsbladetin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Puolustusministeri näkee meri- ja ilmavoimien yhdistämisessä valtavan potentiaalin; yhdessä olisimme vahvempia. Yhteistyön kautta Suomella olisi käytössään myös sukellusveneitä.

Haglund painottaa lehdessä, että näin läheinen yhteistyö vaatisi puolustusliittoa Ruotsin kanssa ja poliittisia päätöksiä. Haglund olisi kuitenkin valmis puolustusyhteistyöhön Ruotsin kanssa nopealla aikataululla, koska hänen mukaansa suomalaiset eivät ole valmiit liittymään Natoon.

Carl Haglund haluaisi myös, että puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan. Hän toteaa, että Suomi ei voi ilmoittaa yksipuolisesti yhteistyöstä, mutta voisimme ainakin tutkia sotilaaliista liittoutumista Ruotsin kanssa.

Samalla Haglund korostaa, että yhteistyöpuheista huolimatta Suomen puolustuksen ydin ei ole muuttunut. Suomi turvaa edelleen omaan itsenäiseen puolustukseen ja on valmis turvaamaan alueettaan yksin.

Ruotsin merivoimien komentaja Sverker Göranson ehdotti Expressen-lehdessä marraskuussa, että Suomella ja Ruotsilla voisi olla yhteistä merivoimien johtoa yhdeksän vuoden kuluttua.

Tuolloin puolustusministeri Haglund ei halunnut kommentoida tarkemmin Göransonin ehdotusta Yle Uutisille.

Pääministeri Alexander Stubb sen sijaan ei innostunut ajatuksesta, vaan painotti, että Suomen puolustuksen perusta on uskottava ja itsenäinen puolustus.

Suosittelemme sinulle