Etelä-Amerikassa sijaitseva Venezuela sanoo omistavansa maailman suurimmat öljyvarannot. Tästä huolimatta maan talous on romahtamassa.
Venezuela saa vientituloistaan 95 prosenttia öljystä ja valtion budjetti on laskettu sen varaan, että öljyn hinta olisi yli 130 dollaria barrelilta. Nyt barrelihinta on 60 dollarin tuntumassa, joten maan budjettiin on syntynyt suuri aukko, jonka paikkaaminen on vaikeaa.
Venezuelan keskuspankilla arvioidaan olevan varoja noin 21 miljardia dollaria. Varannot ovat huvenneet kahdessa vuodessa 30 prosenttia, vaikka maa on saanut Kiinalta lainaa neljä miljardia dollaria.
Samaan aikaan inflaatio laukkaa 60 prosentin tasolla ja maan valuutan bolivarin arvo on romahtanut. Venezuelan hallitus ylläpitää sääntelytaloutta ja virallisesti dollarilla saisi 6,3 bolivaria. Mustassa pörssissä dollarin arvo on jopa 150 bolivaria.
Alkuviikosta presidentti Nicolás Maduro ilmoitti 20 prosentin budjettileikkauksista.
Talousasiantuntijoiden mielestä maan tulisi muuttaa talousjärjestelmäänsä rajulla kädellä, esimerkiksi vapauttamalla maan valuutan, kertoo Time-lehti (siirryt toiseen palveluun).
Tukiaiset käyvät kalliiksi
Sosialistihallitus pitää myös yllä laajaa tukiaisjärjestelmää, joka aiheuttaa valtiolle suuret kulut. Esimerkiksi polttoaineiden hintoja tuetaan, vaikka hinnat muutenkin olisivat mitättömän alhaalla. Nyt Venezuelasta salakuljetetaan naapurimaihin valtion tuella lähes ilmaista bensiiniä, josta salakuljettajat saavat esimerkiksi Kolumbiassa markkinahinnan.
Asiantuntijoiden silmätikkuna on erityisesti Petrocaribe-järjestelmä. Venezuela antaa eräille Karibian alueen maille öljyä hyvin halpaan hintaan. Tämä järjestely on tuonut sille poliittista vaikutusvaltaa, joka nyttemmin on hiipunut.
Petrocaribessa mukana olevat maat ovat kuitenkin sopeutuneet Venezuelasta tulevaan halpaan energiaan. Jos järjestelmä loppuisi, aiheuttaisi se vakavia hankaluuksia kyseisille maille, kertoo talouslehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).
Venezuelan hallituksen ja presidentti Maduron on joka tapauksessa ryhdyttävä toimiin saadakseen maan talouden jaloilleen. Venezuela on riippuvainen tuonnista jopa ruokavarojen osalta. Maan köyhtyminen on johtanut kauppojen tyhjenemiseen. Sosiaalinen vakaus uhkaa horjua, sillä presidentin suosio on enää 25 prosentin luokkaa.