Hyppää sisältöön

Itsenäisyyspäivän mellakasta isot vahingot – 23 edelleen putkassa

Itäkeskuksesta Helsingin keskustan kautta Tähtintorninmäelle edenneen mielenosoituksen aikana tapahtui runsaasti ilkivaltaa ja vahingontekoja.

Luokkaretki lähiöstä linnaan -mielenosoittajat rikkoivat ikkunan Helsingissä itsenäisyyspäivänä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kaikki 23 itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa kiinni otettua henkilöä ovat edelleen poliisin huostassa.

Rikosylikonstaapeli Petri Jehkonen Helsingin poliisista kertoo, että heitä epäillään vahingonteoista ja mellakkaan osallistumisesta. Rikosnimikkeet tarkentuvat vielä tutkinnan aikana.

Itäkeskuksesta Helsingin keskustan kautta Tähtitorninmäelle edenneen mielenosoituksen aikana tapahtui runsaasti ilkivaltaa ja vahingontekoja. Jehkonen arvioi, että taloudelliset vahingot ovat sadan tuhannen euron luokkaa. Aiemmin poliisi arvioi Yle Uutisille vahinkojen määräksi satoja tuhansia euroja.

Mellakoijat hajottivat kiinteistöjen ikkunoita ja portteja sekä vahingoittivat toistakymmentä autoa. Myös rakennusten seiniä sotkettiin. Lisäksi HKL joutui ottamaan yhden metrovaunun käytöstä töhryjen ja sotkujen takia.

– Siellä oli kävelty autojen päällä ja rikottu autojen peilejä. Muutaman lähetystön seiniä on myös vahingoitettu.

Poliisi on sunnuntain aikana kuulustellut osaa kiinniotetuista. Kuulustelut vievät useita päiviä henkilöiden ja vahinkojen runsaan lukumäärän vuoksi.

Poliisi otti myös mielenosoittajien henkilötietoja ylös. Heidän osallisuuttaan mellakkaan ja vahinkoihin selvitetään tutkinnassa. Rikosylikomisario Juha Hakola arvioi, että Fabiankadulle poliisin saartamia mielenosoittajia oli viitisenkymmentä.

– Samainen joukko oli keskiössä, kun vahingontekoja tehtiin. Heidän tietojaan on otettu ylös tutkinnan turvaamiseksi, jotta oikeat henkilöt voidaan yhdistää rikoksesta olevaan kuvamateriaaliin.

Rikosylikonstaapeli Jehkosen mukaan kukaan mielenosoittajista tai poliisin puolelta ei loukkaantunut mielenilmauksen aikana.

Poliisi pysäytti presidentinlinnalle pyrkineet Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoittajat Etelärantaan lauantai-iltana kahdeksan aikaan. Kaikkiaan mielenosoitukseen otti osaa noin 200 ihmistä.

Suosittelemme sinulle