Hyppää sisältöön

Joulukeräyksiin ropisee rahaa – nyt halutaan auttaa kotimaan köyhiä

Suomen Punaisen Ristin ja Pelastusarmeijan joulukeräyksiin annetaan eniten rahaa huonoina aikoina, kuten nyt. Ihmiset haluavat lahjoittaa rahaa erityisesti kotimaassa apua tarvitseville.

Stadin prankkarit -kalenteri
Vuoden loppu on erilaisten keräysten kulta-aikaa. Kuinka ne tuottavat rahaa tässä taloustilanteessa ja miten keräykset yrittävät erottautua toisistaan? Kysymyksiin vastasivat Aamu-tv:ssä mm. SPR:n varainhankintajohtaja John Ekelund, Pelastusarmeijan Joulupata-vastaava Jukka Salmi ja Stadin brankkarit -palomieskalenterin kustantaja Atte Virolainen.
Anne Pirskanen

Suomen Punaisen Ristin Hyvä joulumieli -keräykseen on tänä vuonna kertynyt jo lähes 700 000 euroa. Määrä on hyvä, eivätkä taloudellisesti huonot ajat ole vähentäneet keräystuottoja. Päinvastoin.

– Punaisella Ristillä emme ole nähneet minkäänlaista pudotusta keräystuotoissa vielä. Ehkä se on muuttunut, että suomalaiset haluavat tukea erityisesti suomalaisia keräyskohteita. Hyvä joulumieli -keräys toimiikin tällä hetkellä hienosti, ja meille tulee enemmän ja enemmän kotimaan kuukausilahjoittajia, kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut SPR:n varainhankintajohtaja John Ekelund.

Reilu 700 000 euroa tulee kaduilta padoista, ja loppu tulee "nettipadasta".

Jukka Salmi

Pelastusarmeijan joulupatakeräys alkaa tänä vuonna vasta 15. joulukuuta, mutta joulupatakeräyksistä vastaava Jukka Salmi tietää aikaisemmista kokemuksista, että vaikeina aikoina autetaan enemmän.

– On huomattavissa, että silloin ihmisten sydämet avautuvat ja he antavat paremmin, Salmi sanoo.

Joulupadat tuottavat lähes miljoonan

Pelastusarmeijan joulupadat tuottavat joka vuosi keskimäärin vajaat miljoona euroa. Vaikeina aikoina vähän enemmän ja hyvinä vähemmän.

– Reilu 700 000 euroa tulee kaduilta padoista, ja loppu tulee "nettipadasta", Salmi sanoo.

SPR on tyytyväinen keräystuottoihinsa.

– Tosi hieno lastensairaalan rahankeräysprojekti näkyi viime vuonna tuotoissa varmaan aika monissa järjestöissä. Tänä vuonna sekä yksittäiset ihmiset että yritykset ovat suunnanneet joululahjoitusrahojaan keräykseemme, Ekelund kertoo.

Tarvetta avulle olisi enemmänkin.

– Kun vuonna 1997 aloitimme keräyksen ja mietimme tarpeita, niin ne eivät ole siitä yhtään vähentyneet tähän päivään mennessä, vaan päinvastoin. 18 000 ruokalahjakorttia, jotka me nyt jaamme, eivät millään pysty kattamaan tarvetta, Ekelund sanoo.

"Uusi rahankeräyslaki on käsittämätön"

Valmistelussa oleva uusi rahankeräyslaki herättää ihmetystä sekä SPR:ssä että Pelastusarmeijassa.

Se on laki, jossa on norsun kokoisia porsaanreikiä.

John Ekelund

– Se on laki, jossa on norsun kokoisia porsaanreikiä. Se on kokonaisuudessaan käsittämätöntä, että keräystoiminta avataan yrityksille. Lahjoittaja on aina aikaisemmin voinut luottaa siihen, että poliisihallituksen antama keräyslupa indikoi turvallisuutta ja luottamusta sekä kerääjästä että keräyskohteesta, Ekelund sanoo.

Hänen mukaansa myöskään lain vaikuttavuutta ei ole tutkittu etukäteen.

– Kolmannelta sektorilta odotetaan koko ajan enemmän apua, mutta sitten samaan aikaan valtio ja kunnat saisivat keräysluvan. Laki on kaiken kaikkiaan liian hätäisesti tehty kuulematta järjestöjä.

Pelastusarmeijan Salmi ihmettelee myös valtiolle ja kunnille mahdollisesti annettavasta keräysluvasta.

– Kunnilla ja valtioilla on jo keräyslupa, jota kutsutaan verotukseksi, Salmi mainitsee.

Suosittelemme sinulle