Hyppää sisältöön

Merkitse kartalle, missä sijaitsee henkinen kotipaikkasi

Suomalaiset pakkautuvat työn perässä kasvukeskuksiin. Joka vuosi yli neljännesmiljoona muuttaa kotikuntaansa ja yli puolet muutoista ylittää maakuntarajan. Vaikka fyysinen elinympäristö muuttuu, mieli ei aina seuraa perässä. Nyt voit kertoa, missä sinun henkinen kotisi sijaitsee. Onko se eri paikka, missä asut?

Kuva: EPA / Abir Sultan

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Muuttaminen pois kotipaikkakunnalta on usein pakon sanelema juttu. Työtä tai opiskelupaikkaa ei välttämättä löydy kotiseudulta. Niinpä suomalaiset muuttavat pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Samalla Itä- ja Pohjois-Suomi menettävät väestöään.

Suomalaiset keskittyvät yhä tiiviimmin Helsingin, Tampereen, Turun ja Lahden seutujen muodostamalle Etelä- ja Lounais-Suomen vaikutusalueelle, kertoo muuttoliiketutkija Timo Aron analyysi alueiden muuttovetovoimasta vuosina 2009–2013. Suurten kaupunkiseutujen alueella asuu jo 4,8 miljoonaa ihmistä eli 90 prosenttia väestöstä.

Muuttoliikkeen motiivit ovat hyvin usein taloudellisia. Käytännössä suomalaiset usein muuttavat paremman palkan tai työpaikan perässä.

Jäikö sielu kotikylään?

Mutta seuraako ihmisen mieli aina muuton mukana? Yle Uutiset kokoaa nyt tietoja siitä, missä suomalaisten henkinen koti sijaitsee, ja onko se sama kuin nykyinen asuinpaikkakunta.

Oletko muuttanut esimerkiksi töiden perässä, mutta kaipaat vuosikymmenienkin jälkeen takaisin kotikonnuille? Aiotko kenties palata synnyinseuduille, kun lapset ovat lentäneet pesästä? Jos näin on, mitä kaipaat? Onko se murre, tuttu järvimaisema vai kotikaupungin erilainen ilmapiiri?

Etsi kartalta paikkakunta, jonka koet henkiseksi kodiksesi. Klikkaa sitä hiirellä. Tämän jälkeen voit vastata tekstikentässä oleviin kysymyksiin. Kerro avoimessa kentässä, mitä konkreettisia asioita henkinen koti sinulle merkitsee.

Kosketuslaitteilla henkinen kotikunta valitaan pudotusvalikosta.

Sosiaalisessa mediassa omasta henkisestä kotipaikastaan voi kertoa tunnisteilla #henkinenkoti ja #yle.

* pakollinen
Henkinen kotikuntasi *
Valitse henkinen kotikuntasi kartalta
Nykyinen kotikuntasi *
Jos olet muuttanut pois henkisestä kotipaikastasi, minkä vuoksi?
Mitä konkreettisia asioita henkinen kotipaikka sinulle merkitsee tai mitä sieltä kaipaat?

Suosittelemme sinulle