Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Palkitun Sankarikoiran omistaja: "Oli kova lumisade, mutta koira etsii vaikeissakin tilanteissa"

Viikonloppuna Helsingissä messukeskuksessa 18 koiraa sai Sankarikoiran arvonimen. Yksi palkituista koirista oli Vartiuksen rajavartiolaitoksella työskentelevä saksanpaimenkoira Ara. Palkitseminen tuli kadonneen ihmisen löytämisestä, johon koira on kuin tehty.

Ylirajavartija Arvo Moilanen ja saksanpaimenkoira Ara on suorittanut erittäin ansioituneesti tehtävän ihmisen pelastuksessa.
Kuva: Marko Räsänen
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksanpaimenkoira Ara sai Suomen kennelliitolta laatan, jossa käy selville, että koira on suorittanut erittäin ansioituneesti tehtävän ihmisen pelastuksessa. Kennelnimeltään Aacoen Bellum, kutsumanimeltään Ara, osoitti jo pentuna omistajalleen ja kasvattajalleen kykynsä.

– Ara on hyvin viettivoimainen ja energinen. Se on miellyttämishaluinen ja pystyy toiminaan pitkäkestoisessa etsintätilanteessa, kertoo Aran omistaja, ylivartija Arvo Moilanen.

Ylirajavartija Arvo Moilasen mukaan koiraa on käytetty juuri etsintätilanteissa, kun esimerkiksi marjastaja on kadonnut.

– Ara on löytänyt kaksi kadoksissa ollutta. Tästä toisesta tuli viikonloppuna myönnetty palkintokin.

Viikonloppuna Ara sai palkinnon vajaan vuoden takaisesta ihmishengen pelastamisesta, tilanne oli Arvo Moilasen mukaan kaikkinensa vaikea.

Erityisen huomattavaa olivat ne olosuhteet, joiden aikana koira uskollisesti työskenteli.

Arvo Moilanen

– Erityisen huomattavaa olivat ne olosuhteet, joiden aikana koira uskollisesti työskenteli. Oli kova lumisade, mutta Ara pystyy etsimään vaikeissakin tilanteissa. Ja vielä pelastamisen hetkellä mietittiin, että kerettiinkö sittenkään ajoissa.

Koirasta aistii onnistumisen

Ylirajavartija Arvo Moilanen toimii Vartiuksen rajavartiosemalla koiranohjaajana. Hän on aikaisemminkin kasvattanut koiria etsintätehtäviin.

– Kiinnitän jo pennun valinnassa huomiota tiettyihin asioihin. Koiralla pitäisi olla hyvä hermorakenne, toimintakyky ja taistelukykyä. Esimerkiksi Arasta on kasvanut työkaveri, joka  on aina mukana, niin töissä kuin vapaa-ajalla. Koira vartioi valtakunnan rajalla, missä se muun muassa ilmaisee luvattomien henkilöiden jälkiä.

Viikonloppuna Aralle myönnetty palkinto oli myös koiran kasvattaja Arvo Moilaselle osoitus oikein tehdystä työstä.

– Se oli hyvin tunteikas hetki. Tunnelma oli hyvin juhlava. Kyllä minä koiran elekielestä aistin, että se sekin iloitsee onnistumisesta.

Palkittu saksanpaimenkoira jatkaa työtään.

– Töissä käydään normaalisti, ja näin talviaikana kehitetään enemmänkin koiran fyysistä kuntoa, summaa ylirajavartija Arvo Moilanen.

Suosittelemme sinulle