Hyppää sisältöön

"Ounasvaara tärkeä, rakentamisessa ei järkeä" – mielenosoittajat vastustivat Ounasvaaran rakentamista

Rovaniemen kaupungintalolla osoitettiin maanantaina mieltä Ounasvaaran suojelemisen puolesta. Mielenosoitus järjestettiin juuri ennen Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokousta. Kaupunginvaltuuston odotetaan maanantaina päättävän yleiskaavasta, joka mahdollistaa uusien mökkien rakentamisen ja hotellin laajentamisen Ounasvaaralle.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

– Ounasvaara tärkeä, rakentamisessa ei järkeä! Ounasvaara meille rakas - tuhottua luontoa ei saa takas! kajahti megafonista Rovaniemen kaupungintalon edessä.

Mielenosoituksen alussa paikalla oli parikymmentä osanottajaa, mutta pian määrä nousi noin viiteenkymmeneen. Mielenosoituksen järjesti vihreiden varavaltuutettu, kirkkovaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Miikka Keränen.

– Haluan kehittää Ounasvaaraa kuntalaisten ja virkistyskäytön näkökulmasta. Se on erinomainen paikka meille tässä lähellä, hyvin ainutlaatuinen ja se tekee Rovaniemestä mukavan kotikaupungin.

Keränen pelkää, että matkailulle tekee hallaa, jos Ounasvaaralle rakennetaan lisää majoitustiloja.

– Matkailijat ovat valmiita maksamaan enemmän siitä, että pääsevät kokemaan luontoa. Ounasvaaraa pitäisi kehittää jollakin muulla keinoin kuin tehdä vastaavia mökkikylärakennelmia kuin on suurissa hiihtokeskuksissa ylempänä Lapissa.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti. Megafoni kiersi mielenosoittajien käsissä ja he kertoivat mielipiteensä siitä, miten Ounasvaaraa pitäisi heidän mielestään kohdella. Pro Ounasvaara -lakanan lisäksi vaaran suojelua puolustettiin muutamalla kyltillä.

Enemmistö valtuutetuista kannattaa lisärakentamista?

Äänessä oli myös muutama kaupunginvaltuutettu. Yksi heistä oli Liisa Mariapori (ps.), joka kertoi äänestäneensä lisärakentamisen puolesta kaupunginhallituksessa, mutta ilmoitti kääntävänsä takkiaan ja aikoi äänestää kaavaa vastaan valtuustossa.

Lapin Kansa kertoi viime viikonloppuna, että enemmistö valtuutetuista kannattaisi Ounasvaaran lisärakentamista. Vastustajia löytyy lehden mukaan SDP:stä, vihreistä ja vasemmistoliitosta.

Keränen ei usko, että mielenosoitus kääntäisi valtuutettujen enemmistön mielipiteen lisärakentamista vastaan.

– Minusta on kuitenkin tärkeää, että valtuutetut tuolla salissa tietävät, että kuntalaisilla on vahva tahto siihen, että Ounasvaara säilytetään ja suojellaan siltä osin, että kaavaa ei hyväksyttäisi.

"On häpeä, jos valtuusto hyväksyy"

Yksi mielenosoittajista oli Heikki Annanpalo. Annanpalon mielestä mökit sopisivat Ounasvaaraa paremmin napapiirille ja hotelli keskustaan.

– Hotellien rakentaminen on ongelmallista siinä mielessä, että onko niille kysyntää. Ei ole kauaa siitä, kun yhdelle suurelle hotellille kaupunki räätälöi kaavan, varasi tontin ja pidettiin kilpailut. Yrittäjä totesi, ettei kannata ja luopui koko hankkeesta. Ei Rovaniemen matkailu tarvitse niitä mökkejä Ounasvaaran päälle eikä matkailu niistä kehity vaan se taantuu, Annanpalo toteaa.

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy maanantaina Ounasvaaran yleiskaavan, Annanpalo aikoo valittaa asiasta.

– Kaavaa on ajettu väärillä perusteilla ja valheellista tiedolla. On häpeä, jos valtuusto sen hyväksyy.

Osayleiskaavassa Ounasvaaralle voisi rakentaa lisää mökkejä vaaralle johtavan tien vastakkaiselle puolelle nykyistä mökkialuetta. Lisäksi kaava mahdollistaisi Ounasvaaran hotellin laajentamisen.

Uudet mökit eivät saisi olla puita korkeampia ja mökit saisivat olla korkeintaan 250 kerrosneliömetrin kokoisia. Mökkien määrästä, kerrosluvusta, ulkonäöstä ja muista yksityiskohdista ei vielä päätetä. Hotellilaajennuksen kokoakaan ei vielä tässä vaiheessa ole yksilöity.

Rakentaminen alkuun 3,5 vuoden kuluttua?

Rovaniemen kaupunginarkkitehti Tarja Outila sanoo, että yleiskaavalla ei vielä rakenneta mitään, vaan tarkemmin mökeistä ja hotellilaajennuksesta päätetään asemakaavalla. Outila arvioi, että kun kaavat ovat käyneet kaikki valitusasteet läpi, uusien mökkien rakentaminen voisi alkaa noin 3,5 vuoden päästä.

Ounasvaaran laki ei ole koskematonta luontoa. Vaaran laella on tällä hetkellä hotellin lisäksi Rahaks Oy:n omistamat Ounasvaaran Lakituvat eli 18 paritaloa sekä Ounasvaaran maja. Alempana Ounasvaaralla levittäytyvät Lappi Areena ja Lapin Urheiluopisto sekä Ounashalli isoine parkkialueineen.

Ounasvaaran rakentamista on vastustettu vuosien ajan erilaisilla vetoomuksilla, nimilistoilla ja tempauksilla. Edellisen kerran kaupunginvaltuusto palautti kaavan valmisteluun juuri ennen vuoden 2012 kuntavaaleja. Uudelleen valmisteltu kaava on hyvin pitkälti samanlainen kuin entinen.

Suosittelemme sinulle