Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Puoli Suomea käyttää jatkuvasti lääkkeitä – oletko sinä yksi heistä? Varo näitä

Joka toinen suomalainen käyttää päivittäin ainakin yhtä lääkettä. Yksi potilas voi joutua ottamaan enimmillään useita kymmeniä lääkkeitä päällekkäin. Yhteisvaikutukset voivat olla vakavia.

Hoitaja laittaa lääkkeitä lääkeannostelijaan.
Kuva: Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset käyttävät yhä enemmän lääkkeitä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan esimerkiksi korkean kolesterolin hoitoon käytettävien statiinien kulutus on ottanut ison loikan ylöspäin kymmenessä vuodessa. Myös diabeteslääkkeiden ja masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut reippaasti.

Eniten käytetään sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja närästyksen tai refluksitaudin hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Kolmanneksi yleisimpiä ovat mielenterveys- ja uniongelmiin käytettävät lääkkeet.

Fimean mukaan noin joka toinen suomalainen ottaa päivittäin ainakin yhtä lääkettä, ja yli 60 prosenttia väestöstä saa vuosittain lääkekorvauksia. Hyvin moni myös käyttää useampaa lääkettä päällekkäin.

– Meillä määrät vaihtelevat kahden ja kahdenkymmenen lääkkeen välillä sairaudesta riippuen. Verenpainetauti voi vaatia useita lääkkeitä, ja lääkemäärää lisäävät muut sairaudet. Ihan yleisissä sairauksissa kuten astmassa ja reumassa tarvitaan useita lääkkeitä, kertoo proviisori Suvi Luomi Keski-Kotkan apteekista Kotkasta.

Vakavia verenvuotoja

Suomalaisten tietämys lääkkeiden yhteisvaikutuksista vaihtelee. Luomen mukaan maallikko ei aina muista, että myös itsehoitolääkkeillä voi olla vakavia yhteisvaikutuksia toistensa ja muiden reseptilääkkeiden kanssa.

Erityisen tarkkana kannattaa olla tavallisten tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Ruotsissa myrkytystapaukset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun lääkkeitä on siirretty päivittäistavarakauppaan.

Suvi Luomi

– Verenohennuslääke Marevanin ja joidenkin sydänlääkkeiden kanssa ne voivat aiheuttaa vakavia verenvuotoja, koska molemmat vaikuttavat veren hyytymiseen ja tulehduskipulääke voimistaa Marevanin vaikutusta radikaalisti. Ilman reseptiä saatava valmiste voi olla vaikutukseltaan voimakas, Luomi sanoo.

Ruotsissa myrkytykset lisääntyneet

Keski-Kotkan apteekissa asiakkaita muistutellaan ahkerasti juuri tavallisimpien kipulääkkeiden ja antibioottien yhteisvaikutuksista muiden lääkevalmisteiden kanssa.

Osa asiakkaista ei tiedä, että esimerkiksi useiden lääkevalmisteiden sisältämää parasetamolia ei saa ottaa yli 3 000 milligrammaa vuorokaudessa, vaikka parasetamoli mielletään hyvinkin turvalliseksi kipulääkkeeksi. Liikakäytön seurauksena voi tulla maksavaurioita.

– Tämän vuoksi itsehoitolääkkeiden mahdollinen tulo kauppoihin ei ole mielestäni hyvä idea. Silloin helpommin mielletään, että lääke on mieto ja jollain tavalla turvallinen. Ruotsissa myrkytystapaukset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun lääkkeitä on siirretty päivittäistavarakauppaan.

Suosittelemme