Hyppää sisältöön

Minä ja Sibelius – Lasse Lehtinen löysi säveltäjästä yhteiskunnallisen osallistujan

Finlandia soi niin elokuvissa, kuin kansallisissa vapaustaisteluissa. Juuri julkaistu kirja tarjoaa kaksikymmentä näkökulmaa Sibeliukseen.

Mies lukee minä & sibelius -kirjaa
Kuva: Ville Välimäki / Yle
Kari Mustonen

Diplomaatti ja kirjailija Lasse Lehtinen tuntee hyvin, miten Sibelius otetaan vastaan maailmalla. 1960-luvun lopulla, kun Afrikassa oli käynnissä ns. Biafran itsenäisyystaistelu, biafralaiset valitsivat kansallislaulukseen suomalaisen Sibeliuksen Finlandian.

Finlandia oli maailmalla tuttu. Sitä oli laulanut mm. folktrio Peter, Paul and Maryn, Mary Travers pelkästään kitaran säestyksellä. Biafrassa ei kuitenkaan itsenäisyystaistelu onnistunut. Biafrasta ei  tullut omaa valtiota, mutta Finlandia on soinut maailmalla entistä enemmän erilaisina versioina.

Biafralaiset valitsivat kansallislaulukseen suomalaisen Sibeliuksen Finlandian

– Suomella on aika vähän tunnusmerkkejä, joilla voi ylittää kansainväliset rajat. Sibeliuksen musiikki on kuitenkin sellainen, pohtii kirjailija Lasse Lehtinen.

Kansainvälisessä politiikassa, Suomen edustustojen ja lähetystöjen tapaamisissa varmistetaan silti, että vastapuoli on yleensä musiikista ja erityisesti klassisesta musiikista kiinnostunut henkilö. Omaa suhdettaan Sibeliuksen musiikkiin Lehtinen luonnehtii iskelmien tunnusteluksi.

– En ole itse syvällinen musiikki-ihminen ollenkaan. Eniten soitetut schlagerit ovat minun Sibelius-suhdettani. Ja ne säväyttävät, pysäyttävät, kun ne tunnistaa, kertoo Lasse Lehtinen.

Ainakin pari luettavaa uutta tekstiä jokaiselle

Lasse Lehtiselle syntyi uusi kuva Sibeliuksesta. Hän kertoo tutkineensa säveltäjän toimintaa aktiivisena kansalaisena eri elämänvaiheissaan.

Eniten soitetut schlagerit ovat minun Sibelius-suhdettani

Lasse Lehtinen

 – Sibelius otti etenkin nuorena hyvinkin aktiivisesti osaa yhteiskunnalliseen elämään ja innostui aikansa aatteista jopa liikaakin – jälkikäteen ajatellen. Sibeliushan katui osaksi nuoruutensa kiihkoa, kuten me kaikki teemme vanhetessa, pohtii Lasse Lehtinen. Sibelius oli silti joka suhteessa vaikuttava tekijä.

– Elävä ihminen, jolla oli ajatuksia muustakin kuin musiikista.

Taustamusiikkia monelle

Sibeliuksen musiikkia käytetään nykyään aika runsaasti mm. elokuvissa taustamusiikkina, tai tarinoiden johtoaiheina. Esimerkiksi Renny Harlinin ”Die Hard 2” huipentuu tunnetusti lentomatkustajien pelastumiseen ”Finlandian” soidessa. Sibelius onkin maailmalla nykyään yleismaailmallista omaisuutta, joka tunnistetaan helposti. Myös monet rock-muusikot arvostavat Sibeliusta.

– Eikä syyttä, vakuuttaa Lasse Lehtinen.

Myös monet rock-muusikot arvostavat Sibeliusta

Lasse Lehtinen

Anna Kronin, Lasse Lehtisen ja Janne Virkkusen toimittama uusi Sibeliuskirja on tarkoitettu katseltavaksi, selailtavaksi ja luettavaksi. Teoksen nimi on jopa hieman some-maailmaan viettelevä selfie ”Minä & Sibelius”. 

Teoksen kaikki artikkelit lukenut Lasse Lehtinen uskoo, että jokainen kirjaan tarttuva löytää teoksesta ainakin yhden tai kaksi itselleen sopivaa ja kiinnostavaa tekstiä.

– Se on taideteoksenakin hieno. Maan parhaat kuvittajat ja taittajat sekä arkistojen penkojat ovat olleet asialla. Siinä on kaikkiaan 20 eri artikkelia, 20 eri kirjoittajaa, jotka tarkastelevat eri näkökulmista omaa suhdettaan säveltäjään.

Suosittelemme sinulle