Hyppää sisältöön

Suomesta löytyi lähes 170 vuotta vanha maisemavalokuva – "Äärimmäisen harvinainen"

Valokuva esittää tamperelaista Frenckellin paperitehdasta. Tehdas sijaitsi Tammerkosken varrella. Valokuvalöydöstä tiedottaa Suomen valokuvataiteen museo.

Vuonna 1847 otettu daguerrotyyppi esittää Tampereen koskimaisemassa sijainnutta Frenckellin paperitehdasta.
Vuonna 1847 otettu daguerrotyyppi esittää Tampereen koskimaisemassa sijainnutta Frenckellin paperitehdasta. Kuva: Fredrik Rehnström
Esa Koivuranta

Suomesta on löytynyt lähes 170 vuotta vanha maisemavalokuva, jota Suomen valokuvataiteen museo luonnehtii tiedotteessaan äärimmäisen harvinaiseksi.

Valokuva on otettu todennäköisesti vuonna 1847, ja se esittää Tampereella Tammerkosken varrella sijainnutta Frenckellin paperitehdasta.

Suomen valokuvataiteen museon mukaan kyseessä on yksi vanhimmista Suomesta löytyneistä maisemavalokuvista. Se on myös vanhin kotimainen haastavissa maasto-olosuhteissa otettu maisemavalokuva, tiedotteessa kerrotaan.

Valokuvan toimitti Suomen valokuvataiteen museolle sen omistaja Christer Pettersson. Museo ei arvioi valokuvan rahallista arvoa, mutta toteaa, että sen "kulttuurihistoriallinen arvo on suunnaton".

Kuvan kääntöpuolella on suomalaissyntyisen valokuvaajan Fredrik Rehnströmin nimi. Suomen valokuvataiteen museo kertoo Rehnströmin opiskelleen ja asuneen Pietarissa, mutta kierrelleen kesäisin eri paikkakunnilla Suomessa.

Museon mukaan valokuvan maiseman tunnisti tutkija Antti Liuttunen tamperelaisesta Museokeskus Vapriikista. Liuttunen sanoo, että kuvan konttorirakennus valmistui vuonna 1847 ja Rehnströmin tiedetään käyneen tuona vuonna Tampereella.

Konttorirakennus on edelleen paikallaan, mutta kolmikerroksinen hollanteri purettiin 1900-luvun alussa. Sen tilalle on rakennettu nykyiset punatiilirakennukset, Suomen valokuvataiteen museo kirjoittaa tiedotteessaan.

Suosittelemme sinulle