Hyppää sisältöön

Koneen Säätiö myönsi apurahoja tutkimukselle ja taiteelle – jaossa yli 20 miljoonaa

Monet hankkeista ovat monitieteisiä, monitaiteisia tai tiedettä ja taidetta yhdistäviä. Säätiö halusi painottaa hankkeita, joissa oli mukana yhteiskunnallisuuden teema.

Susanna Helke. Kuva: Yle

Koneen Säätiön hallitus myönsi syyskokouksessaan apurahoja yhteensä 572 henkilölle tai työryhmälle.  Myönnettyjen apurahojen kokonaissumma oli 20,2 miljoonaa euroa, joista 66 % suuntautui tutkimukseen, 18 % taiteeseen ja kulttuuriin sekä 6 % tietokirjoittamiseen ja tieteen yleistajuistamiseen.

Humanistiseen, taiteelliseen, yhteiskuntatieteelliseen ja ympäristöntutkimukseen myönnettiin yhteensä yli 13 miljoonaa euroa. Lisäksi tutkimusta tuettiin Kielen elvytys -haussa ja Jakautuuko Suomi? -ohjelmasta. Ohjelman tarkoituksena on saattaa yhteen tutkijoita, toimittajia ja taiteilijoita työskentelemään eriarvoistumisen teemojen parissa.

Yhteiskunnallista dokumenttia ja taiteellista nuorisotyötä

Tieteellisten ja taiteellisten näkökulmien yhdistämisestä on puhuttu paljon, mutta usein yhteistyö on ollut väkinäistä. Nyt Säätiön tiedoteen mukaan tuloksena ei enää ole pelkästään tutkimusjulkaisuja tai taideteoksia, vaan molempia.

Esimerkkinä mainitaan Susanna Helken kolmivuotinen projekti Sovun ja repeämän kuvat tarkastelee yhteiskunta-aiheista dokumenttielokuvaa teoreettisesti ja tekee dokumentteja myös käytännössä.  Hanke sai 280 630 euroa.

Suuren apurahan sai myös Liisa Raevaaran johdolla sosiaaliseen vuorovaikutukseen perehtynyt kielentutkija-sosiologiryhmä. Ryhmä jalkautuu tutkimaan nuoria työllistävää taideprojektia kolmivuotisessa hankkeessa _Taide työnä ja työvälineenä. _Se sai Koneen säätiöltä 391 347 euroa.

Taiteen apurahoja vajaalle kahdelle sadalle

Taiteen ja kulttuurin apurahoja myönnettiin 3,7 miljoonaa euroa 177 hakijalle. Lisäksi taiteilijoita on mukana useassa Jakautuuko Suomi? -ohjelmasta myönnetyssä apurahassa.

Kilpailu oli tänä vuonna erityisen kovaa, koska hakijoiden määrä taiteen ja kulttuurin alalla kasvoi edellisvuodesta viidenneksellä, mutta taiteelle ja kulttuurille myönnetty summa ei juurikaan kasvanut.

Suurimmat apurahat saivat Mad House (138 000) ja Checkpoint Helsinki (120 200) ja jatkoapurahan hankkeilleen saaneet Maaseudun Sivistysliitto (120 000), Suomen New Yorkin ja Lontoon instituutit (80 000) ja Suomi-Venäjä-Seura (75 000).

Apurahan sai Koneen Säätiön haussa 9,8 % hakijoista. 

Suosittelemme sinulle