Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ehtoolehdon vanhukset Runeberg-palkintoehdokkaana

Minna Lindgrenin vanhuksista kertova Ehtoolehdon pakolaiset ja Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset on valittu vuoden 2015 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaiksi.

Johan Ludvig Runebergin patsas Porvoossa.
Kuva: Juha Silander / Yle
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Runeberg-kirjallisuuspalkinnosta kilpailee kahdeksan teosta. Joukossa on romaanien lisäksi esseeteos, novelleja, lyhytproosaa ja runoja.

Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset on vaellusromaanin, esseeteoksen ja tietokirjan yhdistelmä.  Kirjassa kaverukset soutavat ja purjehtivat 700 kilometrin matkan Kustavista Hailuotoon. Matkan aikana he keskustelevat muun muassa kirjallisuudesta, taiteesta ja maapallon tilasta.

Minna Lindgrenin Ehtoolehdon pakolaiset on itsenäinen jatko-osa Lindgrenin kirjalle Kuolema Ehtoolehdossa.Romaani kertoo helsinkiläisen palvelutalon vanhoista asukkaista. Vanhukset joutuvat evakkoon kodistaan Ehtoolehdosta putkiremontin vuoksi.

Merete Mazzarellan Själens nattsida. Om Mary Shelley och hennes Frankenstein on elämäkerta kirjailija Mary Shellystä sekä analyysi siitä kirjallisesta ympäristöstä, jossa hän toimi.

Tanja Pohjolan Lintu pieni on esikoisromaani. Palkintoehdokasvalitsijoiden mukaan se on yksi tasokkaan esikoiskirjavuoden läpimurtoteoksista.

Marisha Rasi-Koskisen _Vaaleanpunainen meri _on hänen kolmas proosateoksensa. Novellikokoelmassa pureudutaan muun muassa isien ja lasten suhteeseen, läheisyyden ja rakkauden kaipuuseen.

Susanne Ringellin_Tärnornas station – en drömbok  _jakautuu kolmeen osaan. Teosta kuvaillaan lyhytproosaksi, jossa on voimakkaan lyyrisiä piirteitä.

Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaissa on yksi runoteos, Helena Sinervon _Avaruusruusuja. _Valitsijaraadin mukaan henkilökohtaisia sävyjä sisältävä runokokoelma on kertomus elämän ruusuista ja risuista. ”Sinervo ammentaa runoissaan taitavasti niin arjesta kuin ylevästä kokemuksestakin”, raati toteaa.

Joni Skiftesvikin romaani _Valkoinen Toyota vei vaimoni _on omaelämäkerrallinen. Teos on pitkän uran tehneen kirjailijan jo kuudestoista romaani.                   

Palkinto on 10 000 euroa

Kahdeksan ehdokasta valinneeseen raatiin kuuluivat kirjailija Stella Parland, kirjailija Markku Karpio sekä yliopistonlehtori ja kriitikko Outi Oja.

Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Siihen kuuluvat kulttuuritoimittaja ja kriitikko Elisabeth Nordgren, kirjailija ja kriitikko Irja Sinivaarasekä kirjailijaJouko Sirola.

Voittaja julkistetaan Johan Ludvig Runebergin päivänä 5.2. 2015. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Suosittelemme