Hyppää sisältöön

Kirpputorien joulumyynti käy kiivaana – joulu tuo paineita vähävaraisille perheille

Kirpputorilöytö annetaan mieluummin läheiselle ystävälle kuin puolitutulle, sillä kierrätetyn lahjan pelätään loukkaavan lahjan saajaa.

Joulupaketteja.
Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle
Johanna Latvala

Kirpputorien joulusesonki alkaa tammikuussa ja kestää seuraavaan jouluaattoon asti.  Joululahjojen ja -koristeiden kerrotaan menevän Jyväskylän SPR:n kirpputorilla kuin kuumille kiville.

– Joulurompetta on mennyt laatikkotolkulla. Meillä oli viisi metriä korkea hylly kattoon asti täynnä tavaraa. Nyt siitä myydään viimeisiä tuotteita, Keski-Suomen SPR:n toimialapäällikkö Johanna Ärling kertoo.

Tavaraa menee laidasta laitaan, mutta tietyt tuotteet ovat joka vuosi kirpputorikävijöiden ostoslistalla.

Joulurompetta on mennyt laatikkotolkulla.

Johanna Ärling

– Jouluvalot ja näyttävät enkelikoristeet menevät heti käsistä. Huonekaluja tulee ja etsitään joulun alla. Oletan, että monet ostavat jouluksi esimerkiksi uuden sängyn tai sohvan ja tuovat vanhat huonekalunsa meille.

Vaikka kirpputorilla on joulun aikaan kuhinaa, arastellaan kierrätyslahjan ostamista. Puolitutulle ei uskalleta ostaa käytettyä tavaraa.

– Ihmisen täytyy tuntea se henkilö, jolle hän antaa kierrätetyn lahjan. Kukaan ei haua pahoittaa kenenkään mieltä, vaikka luulen tänä päivänä varmaan kaikkien arvostavan kierrätystä.

Keski-Suomeen 1200 ruokalahjakorttia

Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys on lähtenyt poikkeuksellisen hyvin käyntiin tänä vuonna. Tällä hetkellä kasassa on yli 700 000 euroa, lopullinen tavoite on reilut miljoona euroa. SPR:n Länsi-Suomen keräysvastaava Riitta Kangaskestin mukaan suomalaiset haluavat lahjoittaa entistä enemmän kotimaahan.

– Median ja lähipiirin tarinat herkistävät ihmisiä. Täytyy olla aika paatunut, jos lapsiperheen niukkuudessa eläminen ei säväytä ihmistä, Kangaskesti toteaa.

On tullut kommentteja, että tiedätkö, nyt voi laittaa joulun lapselle.

Riitta Kangaskesti

18. kertaa järjestettävän Hyvä Joulumieli -keräyksen tulot lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille 70 euron arvoisina lahjakortteina. SPR ja Mannerheimin lastensuojeluliitto jakavat Keski-Suomeen yhteensä 1 200 ruokalahjakorttia. SPR:ltä pyydetään Kangaskestin mukaan apua monenlaisiin rahahuoliin.

–  SPR:ltä pyydetään apua esimerkiksi vuokrarästien hoitamiseen. Mutta 70 euron ruokarahakin on otettu todella suurella kiitoksella vastaan. On tullut kommentteja, että tiedätkö, nyt voi laittaa joulun lapselle.

Kangaskestin mukaan vähävaraisille lapsiperheille luodaan joulun aikaan paineita monesta suunnasta.

– Joulun aikaan lehdet ovat täynnä mainontaa. Joulu on toivomisen ja saamisen aikaa, joten siinä mielessä paineita ei tule ainoastaan ruuan, vaan myös lahjojen merkeissä, Kangaskesti sanoo.

Suurin osa ruokalahjakorteista jaetaan sosiaalitoimen kautta.

– Heillä paras tieto siitä, ketkä ovat vähävaraisia perheitä. Samalla säilytetään tietosuoja. Se on isompi asia pikkupaikkakunnilla kuin isoissa kaupungeissa.

Kangaskestin mielestä lapsiperheiden tilanne on huonompi kuin aiempina vuosina.

– Tutkimukset kertovat, että jakaantumista on selvemmin. Varallisuus kasvaa toisilla ja toisilla se vähenee huomattavasti. Kyllähän irtisanomiset alkavat tuntua pitkässä juoksussa jokaisen pussissa. Samalla elinkustannukset ja ihmisten vaatimustasot kasvavat.

Johanna Ärlingiä haastatteli Yle Keski-Suomelle Elina Kinos ja Riitta Kangaskestiä Esko Pulliainen.

Suosittelemme sinulle