Polkupyöräilijöiden määrä on kasvanut voimakkaasti ja talvipyöräily lisääntynyt. Vaikka laki määrää polkupyöräilijän käyttämään etuvaloa pimeään ja hämärään aikaan, vain joka toinen pyöräilijä tekee niin. Joka toinen fillaristi rikkoo siis lakia.
Valon tarkoitus on tehdä pyöräilijä näkyväksi sekä autoilijoille että muille pyöräilijöille. Ilman valoja ajamisesta voi saada sakot.
Keskimäärin 23 pyöräilijää kuolee ja 900 loukkaantuu vuosittain. Lähes 70 % pyöräilijöiden henkilövahingoista tapahtuu risteyksissä. Jos pyöräilijä pamahtaa risteykseen ilman valoja, autoilijan voi olla mahdotonta huomata tulijaa, sillä mistäpä autoilija voisi tietää, mitä siellä pimeässä on.
Onnettomuuden sattuessa pyöräilijä voidaan todeta syylliseksi, jos vaikkapa auto ajaa pyöräilijän päälle sen vuoksi, ettei pyöräilijää ole näkynyt, ja käy ilmi, ettei pyöräilijä ole käyttänyt lain määräämää valoa.
Laki määrää polkupyörien valojen värit ja paikan polkupyörässä. Laki myös kieltää liian kirkkaiden tai häikäisevien valojen käytön. Paljon pyöräilevä kuitenkin tietää, että liikenteessä vastaan tulee täysin pimeitä pyöriä tai toisaalta monenlaisia eri väreissä vilkkuvia ja välkkyviä joulukuusia strobovaloineen, jotka lähes sokaisevat vastaantulijan.
Miten valoja sitten käytetään oikein?
1. Käytä vaaleaa etuvaloa
Laki määrää yksiselitteisesti, että pyörän etuvalon on oltava vaaleaa tai vaaleankeltaista valoa heijastava lamppu. Valo pitää asentaa vähintään 30 cm:n ja enintään 130 cm:n korkeudelle maasta. Lampun ei tarvitse olla keskellä pyörän runkoa, vaan se saa olla myös rungon sivussa, sen keskilinjasta poiketen, esimerkiksi ohjaustangossa.
Vaalea valo kertoo autoilijoille, muille pyöräilijöille ja jalankulkijoille, että olet tulossa vastaan, et menossa pois päin.
2. Älä käytä punaista etuvaloa
Laki kieltää ajoneuvon punaisen etuvalon käytön. Kaikissa ajoneuvoissa, siis myös polkupyörissä, punaisen valon kuuluu olla takana. Jos käytät punaista etuvaloa, muut tiellä liikkujat voivat erehtyä luulemaan, että olet menossa pois päin etkä tulossa kohti.
Kaikki muut värit paitsi vaalea ja vaalenkeltainen ovat siis etuvaloissa kiellettyjä. Paljon pyöräilevä kuitenkin huomaa, että osa pyöräilijöistä käyttää punaista etuvaloa. Välillä vastaan tulee jopa vihreillä valoilla varustettuja pyöräilijöitä.
3. Älä käytä vaaleaa takavaloa
Lain mukaan pyörässä ei ole pakko olla takavaloa. Mutta jos takavalon pyöräänsä hankkii, pitää sen olla punainen. Laki kieltää valkoisen takavalon. Punainen takavalo kertoo muille tiellä liikkujille, että on ajamassa pois päin, ei tulossa vastaan. Lain mukaan fillarissa pitää olla punainen heijastin.
4. Älä häikäise vastaantulijaa
Tieliikennelaki kieltää häikäisevän valon käytön näin: "Ajoneuvon valoja ei saa käyttää niin, että muiden ajoneuvojen kuljettajat voivat häikäistyä."
Pyörän valot on suunnattava oikein. Lamppua ei saa asentaa osoittaamaan ylös päin. Hyvä muistisääntö on, että lampun kääntää osoittamaan alaviistoon siten, että pyöräilijä näkee itse lampun osoittaman valokeilan edessään maassa.
Koska pyörän valon pääasiallinen tarkoitus on tehdä pyöräilijä näkyväksi eikä valaista tietä, lampun ei tarvitse olla supertehokas.
Liian kirkas lamppu pyörään voi olla vaikkapa äärimmäisen tehokas taskulamppu. Sellaista ei kannata teipata ilmastointiteipillä ohjaustankoon – ainakaan osoittamaan suoraan vastaantulijoiden silmiin.
5. Älä mielellään käytä vilkkuvaa valoa
Laki ei suoranaisesti kiellä vilkkuvan valon käyttämistä polkupyörässä. Vilkkuva valo edessä tai takana on toki parempi kuin ei valoa ollenkaan, mutta muuta liikennettä häiritsevä vilkkuvalon käyttö on kielletty. Jos käytät vilkkuvaa valoa, se ei siis saa olla liian kirkas, vastaantulijan tajunnan räjäyttävä strobovalo.
Liikenneturva ei suosittele vilkkuvan valon käyttöä, koska vilkkuvalon tarkoitus liikenteessä on yleensä varoittaa. Jos pyörän valot kovasti vilkkuvat ja välkkyvät, autot tai muut pyöräiljät voivat erehtyä luulemaan, että edessä on vaikkapa työmaa tai tasoristeys eikä kovaa vauhtia vastaan pyyhältävä polkupyöräilijä. Ajoneuvon tulisi näyttää jatkuvaa valoa, jotta sen tunnistaminen ajoneuvoksi on vaivattomampaa. Eiväthän autotkaan vilkuttele valojaan jatkuvasti.
Jos monessa vastaan tulevassa fillarissa valot vilkkuvat, se voi häiritä vastaan ajavia pyöräilijöitä ja sokaistakin, jolloin vastaan ajavien pyöräilijöiden näkyvyys ja liikenteeseen keskittyminen voivat häiriintyä.
Vilkkuvaa takavaloakaan laki ei kiellä, mutta jatkuvaa punaista valoa näyttävä lamppu helpottaa autoilijaa ymmärtämään, että siinähän menee pientareella polkupyörä eteen päin, täytyypä ottaa huomioon.
6. Älä luota pelkkään kypärälamppuun
Pyöräilykypärässä saa olla valo, mutta se ei saa olla pyörän ainoa valo. Lakihan määrää, että pyörän valo pitää olla kiinnitettynä pyörään. Lain mukaan kypärälamppu ei voi korvata fillarin valoa, mutta se voi olla hyvä lisävalona.
Kypärälamppua siis saa käyttää, mutta sekään ei saa häikäistä vastaantulijaa, joten se on asennettava osoittamaan tarpeeksi alas. Kypärälamppu ei saa myöskään olla liian kirkas.