Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin "rauhansankareille"

Pakistanilainen Malala Yousafzai ja intialainen Kailash Satyarthi palkittiin lasten hyväksi tekemästään työstä. Kiitospuheessaan Malala Yousafzai tokaisi olevansa varma siitä, että on ensimmäinen rauhanpalkinnon saaja, joka edelleen tappelee pikkuveljiensä kanssa.

Pakistanilainen Malala Yousafzai piti puheen Nobelin rauhanpalkinnon jakojuhlassa Oslossa.
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämänvuotinen Nobelin rauhanpalkinto on luovutettu intialaiselle Kailash Satyarthille ja pakistanilaiselle Malala Yousafzaille. Lastenoikeuksien puolesta taisteleva kaksikko vastaanotti palkinnon Oslon kaupungintalossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Talibanin murhayrityksen kohteeksi vuonna 2012 joutunut 17-vuotias Malala Yousafzai on kautta aikain nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

– Te kaksi olette sellaisia ihmisiä, joita Alfred Nobel kutsui testamentissaan rauhansankareiksi, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.

– Edustan täällä hiljaisuuden ääntä, viattomien itkua ja näkymättömien kasvoja. Edustan miljoonia lapsia. Sen vuoksi olen varannut tyhjän tuolin muistuttamaan meitä heistä, Satyarthi sanoi kiitospuheessaan osoittaen eturivin tyhjää istuinta.

Yleisö puhkesi kesken puheen nauruun, kun Satyarthi tunnusti kadottaneensa osan kirjoittamastaan puheesta.

– Ystävät, osa puhepapereistani on kateissa. Ei hätää, jatkan ilman, Satyarthi tokaisi.

– Laittakaa käsi lähelle sydäntänne, sulkekaa silmänne ja tuntekaa sisällänne oleva lapsi, Satyarthi kehotti puheen lopuksi yleisöä, joka Norjan kuningasperheen johdolla noudatti kehotusta.

"Tappelen edelleen pikkuveljieni kanssa"

Malala Yousafzai esitti puheensa aluksi kiitokset saamastaan tuesta.

– Kiitos kaikille jatkuvasta tuestanne ja rakkaudestanne, korteista ja kirjeistä, joita edelleen saan eri puolilta maailmaa. Ystävälliset ja rohkaisevat sananne vahvistavat ja inspiroivat minua, Yousafzai sanoi.

– Isääni  kiitän siitä, ettei hän katkaissut siipiäni, vaan antoi minun lentää. Äitiäni kiitän siitä, että hän on opettanut minua olemaan kärsivällinen ja puhumaan aina totta.

Malala Yousafzai nauratti yleisöä sanomalla olevansa varma siitä, että on ensimmäinen rauhanpalkinnon saaja, joka edelleen tappelee pikkuveljiensä kanssa.

– Haluan rauhaa kaikkialle, mutta minulla ja veljilläni on sen suhteen vielä tekemistä. Minua on kutsuttu monilla nimillä. Veljeni kutsuu minua edelleen ärsyttävän määräileväksi siskoksi.

– Palkinto ei ole vain minulle, vaan se on kouluun haluaville unohdetuille lapsille, rauhaa haluaville pelokkaille lapsille ja muutosta haluaville äänettömille lapsille. Olen täällä puolustamassa heitä, Yousafzai sanoi painokkaasti.

Malala Yousafzai oli kutsunut mukaansa juhlallisuuksiin koulutyttöjä Pakistanista, Syyriasta ja Nigeriasta. Näihin tyttöihin Yousafzai viittasi esimerkkeinä halusta päästä koulutukseen vastoinkäymisistä huolimatta.

– Jatkan taistelua, kunnes näen jokaisen lapsen pääsevän kouluun, Malala Yousafzai julisti.

Nobel-palkinto koostuu kultaisesta Nobel-mitalista, diplomista ja noin 860 000 euron rahasummasta.

Palkintojen luovuttamisen yhteydessä sattui pieni välikohtaus, kun lavalle ryntäsi Meksikon lippua heiluttanut mies. Vartijat poistivat miehen nopeasti paikalta.

Suosittelemme