Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pertsa ja Kilu valkokankaalle – sopivaa kuvauspaikkaa etsitään

Pertsa ja Kilu -nuortenkirjojen pohjalta on syntymässä elokuva. Tuottaja Mika Ritalahti sanoo, että yksi mahdollinen elokuvan kuvauspaikka on Rauma, mutta paljon on kiinni siitä, mistä elokuva saa rahoitusta.

Pertsa ja Kilu
Kuva: Juhapetteri Rokka
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

50-luvulla syntynyt nuortenkirjasarja Pertsa ja Kilu löytää tiensä valkokankaalle uuteen elokuvaan, jonka ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi on tulossa Taavi Vartia ja tuotantoyhtiöksi Silva Mysterium.

Tuottaja Mika Ritalahti kertoo, että yhtiö on allekirjoittanut sopimuksen kirjailija Väinö Riikkilän oikeuksien haltijoiden kanssa.

Riikkilä kirjoitti vuodesta 1951 alkaen kuusi nuortenromaania, joiden päähenkilöitä olivat Pertsa ja Kilu. Tarinoiden innoittamana on tehty kaksi tv-sarjaa, toinen 70-luvulla ja toinen vuosituhannen vaihteessa. Jälkimmäisen ohjasi Taavi Vartia.

– Pertsa ja Kilu tekivät minuun suuren vaikutuksen lapsena. Muistan myös Vili Auvisen tv-sarjan 70-luvulta, ja se toimi hyvin. Kun Taavi Vartia ehdotti elokuvaa, olin heti valmis, Ritalahti sanoo.

Pertsa ja Kilu tekivät minuun suuren vaikutuksen lapsena.

Tuottaja Mika Ritalahti

Rahoitus haussa

Ritalahti kertoo, että tällä hetkellä etsitään elokuvalle rahoitusta ja yhteistyökumppaneita. Elokuvan kuvauspaikka on vielä auki. Yksi vaihtoehto on Rauma, jossa Riikkilä asui ja jossa myös 70-luvun tv-sarjaa kuvattiin.

– Paljon riippuu alueellisista rahastoista ja siitä, mistä saamme innokkaita yhteistyökumppaneita. Itse olen syntyisin Raumalta ja viettänyt siellä lapsuuteni, joten minulla olisi suuri intohimo saada tuotanto toteutettua Raumalla. Rahoitus on raadollista puuhaa ja raha puhuu, minne mennään, mutta välttämättä ei puhuta isoista rahoista. Yhteistyötä on myös muunlaista, Ritalahti kertoo.

Minulla olisi suuri intohimo saada tuotanto toteutettua Raumalla.

Tuottaja Mika Ritalahti

Yli miljoonan budjetti

Elokuvatuotannon budjettia kaavaillaan 1,3–1,4 miljoonan euron tietämille. Elokuvan valmistuminen riippuu kuvausaikataulusta.

– Tarkoitus on tehdä koko perheen jännittävä seikkailuelokuva, ja se vaatii kuvauspäiviä enemmän kuin jokin huonedraama. Jos hyvin käy, kuvaus voitaisiin aloittaa jo ensi kesänä, mutta se tulee aika pian. Vuosi 2016 olisi ehkä optimaalinen aika, jolloin elokuva voitaisiin saada teattereihin loppuvuonna, Ritalahti sanoo.

Ritalahden mukaan teatterilevityksessä joudutaan ottamaan huomioon myös se, millaisia elokuvia ulkomailta tulee Suomeen. Tuottaja kuitenkin uskoo vahvasti, että Pertsa ja Kilu -elokuvalle löytyy kysyntää Suomesta.

Tarkoitus on tehdä koko perheen jännittävä seikkailuelokuva.

Tuottaja Mika Ritalahti

Seikkailuelokuva vanhasta hyvästä ajasta

Elokuvakäsikirjoitusta ei tehdä suoraan sellaisenaan mistään yksittäisestä kirjasta, mutta juonipätkiä otetaan kirjoista ja hahmot ovat myös niistä poimittuja.

– Riikkilä oli poikien puolella, joten elokuva tehdään poikien näkökulmasta eikä tässä tehdä elokuvaa aikuisille lapsista. Tämä on elokuva suuresta seikkailusta, johon pojat joutuvat.

Elokuva ei sijoitu mihinkään täsmälliseen vuoteen, vaan elokuvatuottajan sanoin "muistoissa elävään vanhaan hyvään aikaan".

– Tuolloin roistot olivat roistoja, mutta ne tunnisti siitä, että niillä oli pyssy kädessä eikä mistään monimutkaisemmasta asiasta, Ritalahti sanoo.

Suosittelemme