Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Päivi Räsänen: Hallitussopu vaarassa seksuaalivähemmistöjä koskevilla esityksillä

Kristillisdemokraatit ei hyväksy, että eduskuntaan tuotaisiin hallitusohjelman ohitse uusia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia esityksiä.

Päivi Räsänen
Kuva: Yle
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriössä sekä oikeusministeriössä on valmisteilla vielä tälle vaalikaudelle esityksiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Pienin hallituspuolue kristillisdemokraatit ei hyväksy hallitusohjelman ohitse valmisteltujen esitysten viemistä eduskuntaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö poistaisi sukupuolen korjaamisen ehdoista vaatimuksen steriloinnista ja lisääntymiskyvyttömyydestä sekä avioliiton purkupakon, jos sukupuolta muutetaan ihmisen ollessa jo naimisissa.

Kristillisdemokraatit vastustaa ehtojen lieventämistä sukupuolen korjauksissa, ettei esimerkiksi naisesta mieheksi muuttunut voisi synnyttää.

Oikeusministeriö on puolestaan valmistellut äitiyslain muuttamista tapauksissa, joissa naispari on hankkinut lapsen yhteisesti hedelmöityshoitojen avulla.

Oikeusministeriön mielestä toinen nainen voitaisiin vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäneen äidin ohella. Ehdotus haluaisi turvata lapselle kaksi oikeudellista ja elatusvelvollista vanhempaa mahdollisimman pian syntymän jälkeen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaisi tuoda esityksen eduskuntaan, mutta toinen asia on, hyväksyisivätkö kristillisdemokraatit muutoksen.

Sisäministeri, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevat suunnitelmat eivät sisälly hallitusohjelmaan.

– Kun olemme näinkin kapealla hallituspohjalla, niin luotan siihen, ettei hallitussopua lähdetä vaarantamaan esityksillä, joita ei ole hallituksessa yhdessä päätetty ja linjattu.

Korjattu: Jutussa muutettu sukupuolen vaihtaminen sukupuolen korjaamiseksi ja lisätty seksuaalivähemmistöä käsitteleviin kohtiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistö.

Suosittelemme sinulle