Hyppää sisältöön

Venäjän rikkain mies osti dna-tutkijan Nobel-mitalin palauttaakseen sen

Ališer Usmanovin mukaan nyt kaikki osapuolet voittavat. New York Timesin mukaan James D. Watson halusi puhdistaa maineensa myymällä mitalin.

James D. Watsonin Nobel-mitalli.
Kuva: EPA
Varpu Kiviranta

Miljardööri Ališer Usmanov kertoo ostaneensa James D. Watsonin Nobel-mitalin. Syyksi hän sanoo, että halusi palauttaa mitalin Watsonille.

– James Watson on eräs tärkeimmistä biologeista. Palkinnon täytyy kuulua hänelle, Usmanov perustelee.

Watson on ollut kiistelty hahmo vuodesta 2007 lähtien. Hän antoi tuolloin ymmärtää Sunday Timesin haastattelussa, että afrikkalaiset eivät olisi yhtä älykkäitä kuin muut ihmiset. Lausunto sai muun muassa monet kollegat karttelemaan Watsonia ja hänen oli erottava silloisista tehtävistään.

New York Timesin mukaan Watson yritti puhdistaa mainettaan myymällä Nobel-mitalin. Tuoton hän aikoo lahjoittaa yliopistoille, joissa hän on työskennellyt. Usmanovin mukaan nyt kaikki osapuolet voittavat.

Minulle on tärkeää, että mitaliin käyttämilläni rahoilla tuetaan tieteellistä tutkimusta ja mies, joka ansaitsee mitalin, saa pitää sen.

Ališer Usmanov

– Minulle on tärkeää, että mitaliin käyttämilläni rahoilla tuetaan tieteellistä tutkimusta ja mies, joka ansaitsee mitalin, saa pitää sen, Usmanov kuvailee.

Huutokauppakamari Christie's myi mitalin 4,75 miljoonalla dollarilla, noin 3,8 miljoonalla eurolla, New Yorkissa viikko sitten. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun vielä elossa olevan palkinnonsaajan Nobel-mitali myytiin. Hinta on ennätyksellinen.

Watson sai lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 1962 yhdessä Francis Crickin ja Maurice Wilkinsin kanssa dna:n molekyylirakenteen ja sen merkityksen selvittämisestä.

Talouslehti Forbes arvioi, että Usmanov on kerännyt yli 12 miljardin euron omaisuuden. Hänellä on liiketoimia muun muassa teräs- ja televiestintäalalla.

Suosittelemme sinulle