Hyppää sisältöön

Vantaan asuntojen radonpitoisuudet ylittävät maan keskiarvon

Kaupungissa tehtyjen mittausten mukaan lähes joka kymmenennen vantaalaistalon radonpitoisuus ylittää sosiaali- ja terveysministeriön sallimat arvot.

Radonmittauspurkki.
Radonmittauspurkki. Kuva: STUK
Eero Mäntymaa

Vantaan ympäristökeskus ja Säteilyturvakeskus mittasivat huoneilman radonpitoisuuden 1100 huoneistossa eri puolilla Vantaata. Mitatuista huoneistoista 8 prosentissa radonpitoisuus ylittää Sosiaali- ja terveysministeriön sallimat arvot.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saa ylittää 400 becquereliä kuutiometrissä. Säteilyturvakeskus on esittänyt maksimi raja-arvon laskemista 300 Bq/m3 tasolle.

Vantaalla keskiarvo on ollut noin 185 Bq/m3 , koko maan keskiarvon ollessa 120 Bq/m3.  Muuhun Suomeen verrattuna huoneilman radonpitoisuudet Vantaalla ovat hieman keskitasoa korkeampia, mutta eivät niin korkeita että Vantaa olisi erityisen riskialtista radon aluetta. Koko Vantaan alueella tulee kuitenkin radonturvallinen rakentaminen ottaa huomioon.

Vantaan alueella korkeimmat keskiarvot ovat olleet Ylästön, Mikkolan, Hakunilan ja Askiston alueilla.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Radonkaasu on tupakoinnin jälkeen merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja.

Suosittelemme sinulle