Hyppää sisältöön

"Tilanne Ruotsin lähialueilla huonontunut" – ruotsalaiset takaisin kertausharjoituksiin

Ruotsin hallitus on tehnyt tänään torstaina päätöksen, jolla noin 7 500 ruotsalaista voidaan kutsua kertausharjoituksiin.

Ruotsin ilmavoimien JAS-39 Gripen -hävittäjä. Kuva: Patric Söderström / EPA

Ruotsin puolustusvoimat voi ottaa kertausharjoitukset uudestaan käyttöön, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin puolustusministeri perustelee päätöstä lähialueiden turvallisuuden heikkenemisellä.

– Meidän mielestämme ympäröivä maailma on muuttunut kielteisellä tavalla. Se on muuttunut osittain Venäjän varustelun vuoksi, osin Krimin niemimaan valtauksen ja Ukrainan aseellisen konfliktin vuoksi, puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo SVT:ssä.

Ruotsissa on ammattiarmeija, joka koostuu noin 50 000 värvätystä ammattisotilaasta. Asevelvollisuus on korvattu avoimella, vapaaehtoisella kolmen kuukauden peruskoulutuksella.

– Haluamme lähettää niin Ruotsin kansalle kuin ulkomaillekin signaalin, että päätöksemme kehittyvät siihen suuntaan, että voimme lisätä sotilaallista kykyämme.

– Puolustusvoimat voi tämän päätöksen myötä harjoitella täysilukuisilla sotilasyksiköillä, mikä merkitsee operatiivisen toimintakyvyn nousua, puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo.

Ruotsin hallituksen tämänpäiväinen päätös merkitsee, että kertausharjoituksiin voidaan kutsua noin 7 500 ruotsalaista naista ja miestä. Kertausharjoituksiin voidaan velvoittaa ne, jotka ovat suorittaneet varusmiespalveluksen vuodesta 2004 lähtien tai vapaaehtoisen kolmen kuukauden peruskoulutuksen heinäkuusta 2010 lähtien.

Suosittelemme sinulle