Hyppää sisältöön

Ongelmia ei enää hävetä – terapiasukupolvi uskaltaa hakea apua

Epävarma tulevaisuudennäkymä aiheuttaa ahdistusta monissa 1980-luvulla syntyneissä. Pätkätyöt ja perheen perustaminen aiheuttavat huolta. Psykoterapeutti arvostaa nuorten aikuisten rohkeutta hakeutua apuun.

Terapiaa vakavaan masennukseen ei automaattisesti tarjota, se pitää itse järjestää. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Leeni Varis

Kolmekymppisen elämää siivittävät epävarmuus työstä ja tulevaisuudesta. Psykoterapeutti Niina Jukkara kertoo 80-luvulla syntyneiden kokevan paineita yhteiskunnan asettamista paineista.

– Jokaisella on omat haasteensa, jonka takia apuun hakeutuu. Monella on kuitenkin taustalla yhteiskunnan ja ikääntymisen paineet ja huoli siitä, onko saavuttanut niitä asioita elämässään, joita on nuorempana suunnitellut.

Ongelmaa ei tule ohittaa olankohautuksella. Epävarma tulevaisuudennäkymä aiheuttaa apuun hakeutuvilla Jukkaran mukaan erilaisia oireita, ahdistusta, masennusta ja sitä kautta muita mielenterveysoireita.

"On kunnioitettavaa, että uskalletaan hakea muutosta"

Vanhemmat ikäryhmät kokivat usein häpeää, jos kohtasivat haasteita elämässä.

Niina Jukkara

Jukkaran kuntoutuspsykoterapiassa käy kaikenikäistä väkeä, mutta pääsääntöisesti asiakaskunta hänen vastaanotollaan on 20–40-vuotiaita nuoria aikuisia. Miksi siis juuri tämä ikäryhmä hakeutuu apuun?

– Kynnys terapiaan hakemiseen on laskenut aikaisempaan sukupolveen verrattuna. Vanhemmat ikäryhmät kokivat usein häpeää, jos kohtasivat haasteita elämässä, Jukkara selittää.

Yhteiskunnan ja ajattelutavan muutos onkin synnyttänyt niin kutsutun terapiasukupolven, jossa uskalletaan hakea apua, jos arki tuntuu ylivoimaiselta.

– On kunnioitettavaa, että uskalletaan lähetä hakemaan apua ja muutosta arkeen, Jukkara painottaa.

Epävarmuus heijastuu perheen perustamiseen

Ensimmäistä lastaan saavien keski-ikä on ollut jo vuosikymmeniä nousussa. Väestöliiton tutkija Anneli Miettisen mukaan synnytysiän nousuun vaikuttavat muun muassa taloudellinen epävarmuus, pidentyneet tutkintoajat ja se, että yhä useampi on mukana koulutuksessa.

Ei voi enää rakentaa sen varaan, että hyvä koulutus takaa hyvät työllisyyden. Epävarmuus ulottuu kaikkiin.

Anneli Miettinen

1990-luvun lama ei kuitenkaan vaikuttanut syntyvyyteen yhtä selvästi kuin nyt menossa oleva  taantuma. Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen pohtiikin epävarman työmarkkinatilanteen vaikuttavan laajemmin kaikkiin väestönryhmiin kuin koskaan aiemmin.

– Vaikka koulutustaso on yleisesti noussut, niin koulutuksen tuotto on laskenut. Ei voi enää rakentaa sen varaan, että hyvä koulutus takaa hyvät työllisyyden. Epävarmuus ulottuu kaikkiin.

Juttu on osa #petettysukupolvi-juttusarjaa, jossa käsittelemme 80-luvulla syntyneisiin liitettyjä odotuksia ja petettyjä lupauksia.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Artikkelia on korjattu 18.12.2014 klo 09.17

Suosittelemme sinulle