Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Obama: Yhdysvallat aloittaa suhteiden normalisoimisen Kuuban kanssa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi tiedotustilaisuudessa muutoksista Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa. Yhdysvallat ja Kuuba aloittavat diplomaattisten suhteiden palauttamisen ja Yhdysvallat perustaa lähetystön Havannaan. Obama haluaa myös keskustella kauppasaarron purkamisesta kongressin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi suhteiden normalisoimisesta puheessaan keskiviikkona. Kieli: englanti
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Barack Obama kertoo, että Yhdysvallat aloittaa suhteiden normalisoimisen Kuuban kanssa.

– Näiden muutosten kautta aiomme luoda enemmän mahdollisuuksia yhdysvaltalaisille ja kuubalaisille ja aloittaa uuden luvun, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Obaman mukaan eristyspolitiikka on ollut tehoton.

Obama kertoo, että hän on kehottanut ulkoministeri John Kerryä aloittamaan välittömästi keskustelut Kuuban kanssa diplomaattisten suhteiden palauttamiseksi ja Yhdysvallat aikoo myös perustaa lähetystön Havannaan.

Obama sanoi myös, että hän haluaa keskustella kauppasaarron purkamisesta kongressin kanssa. Yhdysvallat myös lieventää matkustusrajoituksia, mutta muutokset eivät koske turismia.

Muutoksiin kuuluu muassa se, että Yhdysvalloissa asuvat voivat lähettää kuubalaisille sukulaisilleen aiempaa enemmän rahaa. Yhdysvalloista voidaan myös myydä Kuubaan rakennusmateriaalia yksityiskotien rakentamiseen ja pienviljelijöille voidaan myydä tarvikkeita. Myös yhdysvaltalaiset telealan yritykset voivat perustaa kauppoja ja rakentaa infrastruktuuria Kuubaan.

Yhdysvaltalaispankit saavat avata tilejä kuubalaisiin pankkeihin ja yhdysvaltalaiset voivat käyttää maksukorttejaan Kuubassa.

Yli vuoden keskustelut

Kuuba vapautti aiemmin yli viisi vuotta vangittuna olleen yhdysvaltalainen it-urakoitsijan Alan Grossin. Obaman mukaan Grossin viiden vuoden vankeus on ollut keskeinen este suhteiden normalisoinnille.

Obaman mukaan Kuuban täytyy silti tehdä muutoksia: parantaa ihmisoikeuksia ja tehdä taloudellisia uudistuksia.

Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro puhuivat tiistaina puhelimessa 45 minuuttia. Uutistoimisto AP:n mukaan keskiviikon ilmoitusta edelsivät yli vuoden mittaiset "salaiset keskustelut" Yhdysvaltojen ja Kuuban välillä.

Suosittelemme