Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kokoomuskonkarit lavalla: Natoon voidaan mennä ilman kansanäänestystä

Kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz olisivat valmiita viemään Suomen Naton jäseneksi myös ilman kansanäänestystä. Eduskunnan kansalaisinfossa käydyssä keskustelussa kokoomuskonkarit antoivat täyden päätösvastuun presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle.

Kokoomuspoliitikkojen konkarikvartetti Ben Zyskowicz (vas), Pertti Salolainen, Kimmo Sasi sekä Ilkka Kanerva kertoivat näkemyksiään Suomen lähialueiden tulevaisuudesta puolueen Mestarit lavalla -keskustelutilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.
Kokoomuspoliitikkojen konkarikvartetti Ben Zyskowicz (vas), Pertti Salolainen, Kimmo Sasi sekä Ilkka Kanerva kertoivat näkemyksiään Suomen lähialueiden tulevaisuudesta puolueen Mestarit lavalla -keskustelutilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen puoluekokous asetti jo vuosia sitten tavoitteeksi Suomen Nato-jäsenyyden, mutta kokoomusjohtajat ovat linjanneet, että jos Nato-jäsenyyttä haetaan, niin asiasta on järjestettävä kansanäänestys. Myös kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö on vahvasti sitoutunut Nato-kansanäänestykseen.

Neljän kokoomuskonkarin järjestämä Ukraina- ja Venäjä-keskustelu keräsi eduskunnan kansalaisinfon keskiviikkona illansuussa täpötäyteen. Pienessä yleisötilassa oli yli sata kuulijaa ja Nato-kansanäänestysasia nousi esille yleisökysymyksen kautta.

Kansanäänestys rajoittaa päättäjiä

Ensimmäisenä kysymykseen vastannut Ilkka Kanerva sanoi, että Nato-kansanäänestykseen sitoutuminen rajoittaa suomalaisten päättäjien toimintavapautta turvallisuuspolitiikan valinnoissa.

Kanervan mielestä Nato-kansanäänestyksen järjestämiseen ei pitäisikään ehdottomasti sitoutua. Hän jättäisi Nato-asiassa päätösvastuun presidentin, hallituksen ja eduskunnan käsiin.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Pertti Salolainen linjasi, että kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ei ole välttämätön.

Salolainen muistutti, että Suomi ei ole koskaan pärjännyt yksin. Salolaisen mukaan jo itsenäistymiseen tarvittiin ulkopuolista tukea ja samoin muiden apua saatiin myös talvi- ja jatkosodassa.

– Emme nytkään pärjäisi suursodassa yksin, Salolainen sanoi.

Nato-jäsenyydelle tarvitaan kansan tuki

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi peesasi Kanervaa ja Salolaista; kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ei ole välttämätön, mutta Sasin mukaan Nato-jäsenyydelle on saatava kansan tuki.

Keskustelussa kansanedustaja Ben Zyskowicz ei vastannut kysymykseen Nato-kansanäänestyksestä, mutta hän korosti, että Suomi päättää Nato-jäsenyydestä itse ja että Nato-jäsenyys on mahdollisuus.

Zyskowicz kehotti yleisöä miettimään, millainen jännitys Itämeren alueella olisi, jos Viro, Latvia ja Liettua eivät olisi nyt Naton jäseniä.

– Nyt Obama on luvannut, että Tallinnaa puolustetaan samalla tavalla kuin Pariisia tai Lontoota. Naton uskottavuus vaatii, että Baltian maiden koskemattomuus ja turvallisuus taataan, Zyskowicz kuvaili.

Keskustelutilaisuuden jälkeen Zyskowicz täsmensi, että eduskunnan ja tasavallan presidentin mandaattiin kuuluu kansakunnan kannalta keskeisten ulko- ja turvallisuuspoliittisten kysymysten ratkaisu, joten Nato-kansanäänestys ei ole hänenkään mielestä välttämätön.

Suosittelemme