Hyppää sisältöön

Aleksanteri-instituutti: Putin valtakautensa suurimman kriisin äärellä

Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan asiantuntijan mukaan Venäjän riippuvuus muusta maailmasta lisää Vladimir Putinin haavoittuvuutta.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Kuva: Yle
Jussi Hanhivaara

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tämänpäiväisestä puheesta loistavat poissaolollaan itsekriittiset arviot. 

Kivinen ei pidä tätä yllättävänä, koska Venäjällä on hänen mukaansa tapana etsiä syitä ongelmiin muualta kuin omien rajojen sisäpuolelta.

– Venäläiseen perinteeseen ei ole koskaan kuulunut puhe siitä, että omat instituutit toimivat huonosta tai että on tehty virheitä. Yleislinjana on syyllisten etsiminen. Krimin kriisin ja talouskriisin syylliset löytyvät muualta, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan tämä johtaa näköalattomuuteen siitä, miten kriisistä voitaisiin tulla ulos.

Yhteiskunnallisen itsetarkastelun puute kielii Kivisen mukaan demokratiavajeesta.

– Jos ei ole organisoituneita ääniä, jotka haastavat hallinnon toimia, niin se luo tilanteen, jossa aika pitkään voidaan esittää poliittista puhetta ja jatkaa samaa rataa ilman että varsinaisesti tarvitsisi korjata mitään, Kivinen sanoo.

Tämänpäiväisissä uutistoimistojen raporteissa Putinia on kuvattu osittain väsyneen oloiseksi. Kivisen mielestä tämä ei olisi yllätys.

– Putin on talouspolitiikan kannalta valtakautensa suurimman kriisin äärellä, eli ei ihme, jos paineet ovat kovat. Tilannetta on vaikea hallita. Kylmän sodan aikana talousjärjestelmät olivat aika lailla toisistaan riippumattomia, mutta keskinäisriippuvuus luo haavoittuvuutta, joka koskettaa venäläisten arkipäivää, Kivinen sanoo.

Tämä haavoittuvuus lisää Kivisen mukaan Venäjän sisäistä epävakautta ja horjuttaa Putinia.

Suosittelemme sinulle