Hyppää sisältöön

Lazzarella, Suklaasydän ja Poika varjoiselta kujalta – Sanoittajalegenda Sauvo "Saukki" Puhtila on kuollut

Sauvo Puhtilan nimi löytyy yli 1 400 suomalaisen laulun takaa.

Sauvo Puhtila.
Sauvo Puhtila. Kuva: Ruth Träskman / Yle
Jarno Virtanen

Sanoittaja, säveltäjä ja radiotoimittaja Sauvo Puhtila on kuollut. Hän menehtyi Helsingissä Kustaankartanon vanhainkodissa marraskuun alussa 86-vuotiaana. Puhtila oli syntynyt Helsingissä 27. huhtikuuta 1928.

Sauvo Puhtila tuli tunnetuksi paremmin taitelijanimellä Saukki. Hän teki sanat moneen ikivihreään suomalaiseen lauluun varsinkin 1950- ja 1960-luvuilla. Uransa sanoittajana hän aloitti jo 1940-luvun lopulla, samaan aikaan toisen sanoittajalegendan Reino Helismaan kanssa. Muun muassa Brita Koivusen esittämä Suklaasydämen, Olavi Virran Poika varjoiselta kujalta ja Mambo Italianon, Laila Kinnusen Lazzarellan ja  Lasse Mårtensonin Laiskotellen ovat peräisin Saukin kynästä. Moni muistaa myös Saukki ja pikkuoravat (siirryt toiseen palveluun) -levytykset.

Suomen äänitearkistossa (siirryt toiseen palveluun) Sauvo Puhtilan nimi löytyy yli 1 400 kappaleen sanoitusten takaa.

Puhtila työskenteli myös Yleisradiossa toimittajana, nuorten ajanvieteohjelmien päällikkönä ja lopulta viihdepäällikkönä.

"Hän oli todella laaja-alainen"

Suomalaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto kuvailee Saukin merkitystä suomalaiselle musiikkielämälle massiiviseksi. Ihmisenä Niinluoto luonnehtii Sauvo Puhtilaa hiljaiseksi mietiskelijäksi, joka ihaili suomalaisista runoilijoista Eino Leinoa, Aale Tynniä ja Yrjö Jylhää.

– Hän oli todella laaja-alainen. Hän käänsi myös oopperoita, operetteja, musikaaleja, joululauluja, lasten lauluja ja elokuvamusiikkia, Niiniluoto haluaa muistuttaa Saukin monipuolisuudesta iskelmämusiikin ulkopuolella.

Niiniluoto tapasi Saukin vuoden 2013 marraskuussa, kun sanoittajalle myönnettiin Kullervo Linna (siirryt toiseen palveluun) -säätiön palkinto.

– Hän todella ansaitsi palkinnon. Hän ei itse päässyt terveydellistä syistä paikalle vastaanottamaan palkintoa, joten me hallituksen jäsenet menimme viemään palkinnon Kustaankartanon vanhainkotiin. Saukki oli silminnähden liikkuttunut saamastaan kunnianosoituksesta ja meillä oli erittäin lämminhenkinen tapaaminen, Niiniluoto muistelee viimeistä tapaamistaan sanoittajamestarin kanssa.

Suosittelemme sinulle