Hyppää sisältöön

Ruotsalaislehti listasi 11 syytä rakastaa Suomea

Expressen luettelee Suomen ansioiksi muun muassa rehellisyyden, hyvän koululaitoksen, korkealaatuisen designin, monipuolisen luonnon sekä 3,3 miljoonaa saunaa.

Revontuliaktiivisuus on tänä vuonna vilkkaampaa kuin moneen vuoteen. Maaliskuiset revontulet olivat näyttävimmästä päästä myös eteläisessä Suomessa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Ruotsalainen Expressen-lehti on listannut nettiuutisessaan 11 syytä rakastaa naapurimaata Suomea. Lehti toteaa, että Suomi saa kiitosta eri puolilla maailmaa, muun muassa designinsä, koulutuksensa, luontonsa ja työvoimansa ansiosta.

Expressenin lista:

1. Onnellisuus

Expressenin mukaan suomalaiset ovat yksi maailman onnellisimmista kansoista. Lehti viittaa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n vuoden 2010 kyselyyn, jossa Suomi sijoittui toiseksi Tanskan jälkeen.

2. Maailman designpääkaupunki

Suomi on yksi kolmesta maasta, jolla on ollut designpääkaupungin titteli, Expressen toteaa. Helsinki oli maailman designpääkaupunki vuonna 2012.

Lehden mukaan Suomessa on maailman johtavaa designia, josta esimerkkeinä ovat muun muassa Marimekko, Fiskars, Aarikka, Arabia, Nokia, Alvar Aalto, Iittala, Kalevala, Jopo ja Artek. Myös Guggenheimin säätiö haluaa museon Helsinkiin, Expressen toteaa.

3. Paras koulu

Suomen koululaitos on esikuva maailmassa ja mainitaan usein keskusteltaessa koulutuksesta, lehti toteaa. Se viittaa muun muassa Pisa-tutkimukseen, jossa Suomi on sijoittunut kärkipäähän.

4. Eniten saunoja

Suomen 5,3 miljoonalla asukkaalla on 3,3 miljoonaa saunaa. Lähes jokaisessa uudessa asunnossa on oma sauna, samoin kuin useimmissa hotelleissa, kuntosaleissa ja toimistorakennuksessa, lehti sanoo.

Lehden mukaan muu maailma on alkanut ymmärtää sen, minkä suomalaiset ovat tienneet tuhansia vuosia: Sauna on hyväksi sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille.

5. Paras maa äideille

Pelastakaa lapset -järjestön selvityksen mukaan Suomi on äideille paras maa asua. Lisäksi Maailman talousfoorumi on listannut Suomen tasa-arvoisimmaksi Islannin jälkeen.

6. Rehellisimmät asukkaat

Suomi sijoittui kärkeen Valitut Palat -lehden rehellisyystestissä, jossa lehden edustajat "kadottivat" 12 lompakkoa kussakin 16 testimaassa. Suomessa 12 lompakosta omistajalleen palautettiin eniten, peräti 11.

Expressenin mukaan kyse ei ole maan vauraudesta, sillä toiseksi sijoittui Intian Mumbai, jossa lompakkoja palautettiin yhdeksän.

7. Paras mobiilipeleissä

Maailman menestyksekkäimmät mobiilipelit ovat Suomesta. Esimerkkinä Expressen mainitsee muun muassa Angry Birdsin, mutta toteaa, että Suomessa tehdään enemmän menestyspelejä asukasta kohden kuin missään muualla.

8. Maailman paras työvoima

Expressenin mukaan myös yritykset rakastavat Suomea. Lehti viittaa Maailman talousfoorumin eri maiden työvoimaa arvioivaan tutkimukseen, jossa Suomi sijoittui kolmanneksi Sveitsin ja Singaporen jälkeen.

9. Revontulet ja ilma

Suomi on Expressenin mukaan luonnonystävän paratiisi. Maassa, jonka yksi jalka on Keski-Euroopassa, yksi Pohjois-Euroopassa ja yksi arktisella alueella vuodenajat ja maisema vaihtelevat kuin yö ja päivä. Tuhansien järvien maassa on lähes 200 000 järveä ja 180 000 saarta.

Planetware-matkailusivusto on listannut Suomen parhaaksi maaksi nähdä revontulet ja tutkimusten mukaan Suomessa on Euroopan puhtain ilma, lehti hehkuttaa.

10. Paras matkakohde

Suomi ja Rovaniemi ovat Lonely Planetin suosittelemien talvimatkakohteiden joukossa. Lisäksi joulupukin sanotaan Expressenin mukaan tulevan Rovaniemeltä. Nettisivusto Travel and Leisure nostaa Helsingin yhdeksi maailman parhaista matkakohteista ja The New York Times ylistää myös Suomea useissa artikkeleissaan, Expressen sanoo.

11. Maailman paras maa

Suomi arvioitiin maailman parhaaksi maaksi Newsweek-lehden selvityksessä, jossa otettiin huomioon koulutus, terveys, elämänlaatu, taloudellinen kilpailukyky ja poliittinen ilmasto, Expressen sanoo. Lisäksi mainitaan puhdas ympäristö ja infrastruktuuri.

Suosittelemme sinulle