Hyppää sisältöön

Sikatiloja ajetaan alas ennätystahtia

Sikatilojen määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä.

Kuva: Yle

Suomalainen joulukinkku pitää pintansa joulupöydän herkkuna. Kinkkua sulatellaan suomalaiskodeissa joulunpyhinä jopa 6–7 miljoonaa kiloa. Sian kasvattajilla sen sijaan ei mene kovin hyvin. Sikatilojen määrä lähes puolittuu vuoteen 2020 mennessä.

Kotimaisuus on kinkussa valttia tänäkin vuonna. Yli 90 prosenttia kaupoissa myytävistä kinkuista on kotimaisia.

– Kyllä vaan. Yhdeksän kymmenestä kinkusta on kotimaisia. Todella hienosti suomalaiset haluavat syödä suomalaista joulukinkkua jouluna, kotieläinasiamies Jukka Rantala Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta sanoo.

Antikaisen tilalla Aurassa aletaan jo rauhoittua joulun viettoon. Seuraava lasti teurastamolle lähtee vasta joulun jälkeen.

– Meillä on 330 emakkoa ja tuhat lihasikapaikkaa. Ihan tällaista perussikaa, Antikaisen tilan emäntä Taru Antikainen nauraa.

Tilojen koko kasvaa jatkuvasti

Kotimainen joulukinkku pitää siis pintansa, mutta sian kasvattajilla ei näytä menevän kovin hyvin. Sikatilojen määrä lähes puolittuu vuoteen 2020 mennessä. Nykyisestä noin puolestatoista tuhannesta sikatilasta vain runsaat 750 on jäljellä vuonna 2020. 

– Kustannukset nousee ja kun tuotteen hinta pysyy kutakuinkin samana koko ajan, niin on selvä että vaikeuksia tulee,  MTK:n Rantala kiteyttää.

– Yksittäinen tila tulee olemaan aina vaan isompi ja isompi. Suurin piirtein sama määrä varmastikin tuotetaan kuin tähänkin asti, mutta isompia tiloja ja harvemmassa, Rantala täsmentää.

Venäjä mietityttää myös sikatiloilla.

– Ei yksinkertaisesti ole mittään helppoa,  jos on pelkkä lihasikala. Pienet ei vain pärjää,  emäntä Taru Antikainen sanoo.

Tilojen kannattavuutta on heikentänyt myös kiristynyt kansainvälinen kilpailu. Venäjän vaikeudet lisäävät myös sikatilojen ahdinkoa entisestään.

Suosittelemme sinulle