Hyppää sisältöön

Venäläiset nostavat talletuksiaan tileiltään - suurin pankki vakuuttaa käteisvarojen riittävän

Käteisen suuri kysyntä on johtanut häiriöihin pankkiautomaateilla.

Sberbankin infonäyttö Moskovassa 16. joulukuuta. Kuva: Dmitry Serebryakov / AFP

Ruplan arvon raju heilahtelu ja pankkiriisin uhka ovat ajaneet venäläisiä nostamaan talletuksiaan pankkitileiltään. Käteisen suuri kysyntä on aiheuttanut käyttökatkoksia pankkiautomaateilla, mutta Venäjän suurin pankki vakuuttaa käteisvarantojen riittävän.

Moskovassa asiaan suhtaudutaan rauhallisesti.

- Minun tuttavapiirissäni ole paniikkia - ihmiset antavat säästöjensä maata ruplissa. Kukaan ei tiedä mitä on tulossa. Ehkä ruplan kurssi pysyy samana, tai sitten se vahvistuu tai heikkenee, sanoo Marina Mitshailova.

- Tilanne on vaikea pienille ja keskisuurille yrityksille. Tavallisille ihmisille ongelma on virtuaalinen, uutisten aiheuttama, sanoo Grigori Nikolski.

Loppuviikosta Venäjän suurin pankki Sberbank vakuutti, että käteisnostojen määrä on tasaantunut ja pankilla riittää käteistä. Tämä sen jälkeen, kun asiakassuma oli aiheuttanut joillakin Venäjän alueilla häiriöitä pankin käteisen annossa.

Venäjän pankkijärjestelmän heikkoudesta kertoo se, että pankkien toisilleen myöntämien lyhytaikaisten lainojen korko on noussut korkeammalle kuin se oli vuoden 2008 pankkikriisin aikana.

Venäjän duuma torjui perjantaina pankkikriisiä hyväksymällä esityksen, jolla liikepankkeja voidaan tarvittaessa pääomittaa reilun 13 miljardin euron arvosta. Duuma hyväksyi myös pankkien talletussuojan kaksinkertaistamisen.

Kaikkia toimet eivät kuitenkaan vakuuta.

- En usko heidän vakuutteluihin. Ainoa järkevä ratkaisu asiaan olisi palauttaa Krim Ukrainalle ja lopettaa talouspakotteet, sanoo pankkiautomaatilla käynyt Natalia, joka kieltäytyy kertomasta sukunimeään.

Suosittelemme sinulle