Hyppää sisältöön

Sadat metsänomistajat ovat nousseet vaatimaan korvauksia puukartellista – "Voi puhua hyökyaallosta"

Uusia tahoja on liittynyt korvauskanteeseen, joka koskee puukartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä. Yksityisten metsänomistajien nimiä kanteeseen pitkin Suomea keräävä Reijo Lahtonen on tänään Kuopiossa.

Kuva: Antti Karhunen / Yle
Helmi Nykänen

Satoja metsänomistajia, kuntia ja seurakuntia on liittynyt korvauskanteeseen puukartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä vastaan joulukuun alun jälkeen. Hovioikeus päätti marraskuussa, että 656 metsänomistajan kanteet puukartellia vuosia pyörittäneitä Metsäliittoa, Stora Ensoa ja UPM:ää vastaan eivät ole vanhentuneet. Metsäyhtiöt muodostivat vuosina 1997–2004 puunostokartellin.

Hovioikeuden päätöksen jälkeen yksityisten metsänomistajien asiaa ajava Reijo Lahtonen perusti Suurisavotta 2 -nimisen ryhmän, jossa on jo nyt enemmän metsänomistajia kuin ensimmäisellä kierroksella.

Reijo Lahtosen tavoitteena on saada kanteeseen mukaan vähintään 2 000 puukartellin vuoksi tuloja menettänyttä puunmyyjää.

– Voi puhua oikeasta hyökyaallosta. Jo ensimmäisen viikon aikana mukaan tuli 40–50 metsänomistajaa. Sähköposteja saan 3 000–4 000 päivässä, joihin toimistomme työntekijät vastaavat ja neuvontapuhelin päivystää pyhienkin ajan, Lahtonen kertoo.

Lahtosen mukaan kymmeniä uusia kuntiakin on ilmoittautunut mukaan.

Kerätäkseen lisää väkeä kanteeseen Lahtonen on loppuvuoden aikana kiertänyt yli 40 kuntaa ja jäljellä on vielä 20. Hän järjestää aiheesta tilaisuuden Kuopiossa tänään maanantaina hotelli Puijonsarvessa kello 18. Korvauskanteen voi jättää viimeistään 2. tammikuuta.

Kuntaliiton mukaan Pohjois-Savon kunnista ainakin Kuopio, Iisalmi, Rautalampi ja Leppävirta olivat jättäneet korvausvaateen puukartellista vuonna 2011. Esimerkiksi Kuopion kaupunki myi puukartellivuosien aikana puuta 6,5 miljoonalla eurolla.

Asiantuntija-arviot metsänomistajille koituneista tappioista vaihtelevat. Muun muassa Metsäntutkimuslaitos on laskenut, että metsänomistajien kokonaistappiot korkoineen saattavat olla jopa yli miljardi euroa.

Suosittelemme sinulle