Hyppää sisältöön

Joulu tuo hautausmaille kuutiokaupalla kynttilöitä

Monen perheen joulunviettoon kuuluu käynti sukulaisten haudoilla. Joulunpyhinä hautausmaat leiskuvatkin kynttilämerenä. Pyhien jälkeen kynttiläjätettä kertyy kuutioittain.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Jenny Huttunen

Pyhäinpäivä, joulunpyhät ja pääsiäinen ovat aikaa, kun suomalaiset sytyttävät kynttilöitä sukulaistensa haudoille.

Äänekosken Hietaman hautausmaa on valmistunut vuonna 1992. Niin uudella hautausmaalla seurakuntapuutarhuri Jouko Nevalaisen mukaan jokainen hauta saa niin sanottuina sesonkiaikoina oman kynttilänsä.

– Jos täällä käy illalla, vaikka kahdeksan aikaan kun on pimeää, melkein joka haudalla on kynttilä.

– Meillä on pari paikkaa, mihin voi laittaa muualla nukkuneiden muistoksi kynttilöitä. Niihinkin tulee kynttilöitä, mutta ei samalla tavalla kuin vanhoille hautausmaille.

Pyhäinpäivänä ja erityisesti jouluna Nevalaisen mukaan kynttilöitä on hautausmaalla "kuutiokaupalla".

Ledit ovat tuojan vastuulla

Perinteisten hautakynttilöiden rinnalla näkyy myös led-kynttilöitä. Paristojen kierrätyspisteen puuttumisen takia kaikki hautausmaat eivät salli led-kynttilöitä. Hietaman hautausmaalle led-kynttilät ovat tervetulleita.

– Ainoa on se, että se on kynttilän tuojan vastuulla, että patterit viedään pois. Meillä ei ole jäteastioita pattereille. Patterit täytyy viedä itse omiin kierrätyspaikkoihinsa.

Hautausmaalla huolehditaan kierrätyksestä ja oli kyseessä led-kynttilä tai perinteinen hautakynttilä, roskat ovat tuojan vastuulla. Sekajätteille, metallille ja maatuvalle jätteelle on omat kierrätysastiansa.

– Keväällä hautausmaalla tehdään yleissiivous. Jos siihen mennessä eivät ole omaiset keränneet kynttilöitä ja kanervia pois, sellaisia, mitkä näyttävät siltä, ettei niitä enää tarvita, me hoidetaan sitten keväällä ne, Nevalainen kertoo.

Seurakuntapuutarhuri Jouko Nevalaista haastatteli Yle Keski-Suomelle toimittaja Riikka Pennanen.

Suosittelemme sinulle