Hyppää sisältöön

Rakennusyrityksistä vajaa puolet jätti urakkatiedot ilmoittamatta

Verohallinnon tekemissä tarkastuksissa on ilmennyt, että peräti 40 prosenttia rakennusyrityksistä on jättänyt urakkatiedot ilmoittamatta. Kesällä voimaan tulleella ilmoitusmenettelyllä pyritään torjumaan harmaata taloutta.

Mies rakennustyömaalla.
Kuva: Yle
Virpi Kotilainen

Moni rakennusyritys on jättänyt ilmoittamatta lakisääteiset urakkatietonsa. Verotarkastuksissa on ilmennyt, että peräti 40 prosenttia yrityksistä on jättänyt urakkatiedot ilmoittamatta.

Alkuvaiheessa ilmoitusvelvollisuus on ollut keveämpi, mutta vuodenvaihteesta alkaen yritysten on ilmoitettava rakentamisilmoituksissaan kaikki lakisääteiset tiedot.

– Kyllä se on meidän intresseissä löytää etenkin ne tahot, jotka eivät anna ilmoitusta, että saataisiin kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin, jotka siinä pitäisikin olla, sanoo ylitarkastaja Perttu Puukko verohallinnon rakennusalan verovalvontaprojektista.

Tahallisesta ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä jopa 15 000 tuhannen euron laiminlyöntimaksu. Myös yksityisten ihmisten pitää tehdä ilmoitus kaikista teettämistään rakennusluvan alaisista töistä.

Kesällä voimaan tulleella ilmoitusmenettelyllä pyritään torjumaan harmaata taloutta. Tarkkoja tilastoja verohallinnolla ei vielä ole siitä, kuinka urakkatietojen ilmoitusvelvollisuus olisi purrut harmaaseen talouteen.

– Ääni kentältä on se, että rehellinen yritys saa paremmin töitä, tarjouksiaan läpi. Tällaista palautetta on tullut muun muassa, Puukko kertoo.

Suosittelemme sinulle