Hyppää sisältöön

Tavara homehtuu takaluukkuun: "Se ei ole säilytystila"

Kostea alkutalvi aiheutti autoilijoille epämiellyttäviä yllätyksiä. Auton tavaratilaan jätettyihin lastenrattaisiin tai vaatteisiin ilmestyi homepilkkuja jo hyvin lyhyessä ajassa. Autoliitosta muistutetaan, että auton tavaratilaa ei ole tarkoitettu säilytyspaikaksi. Kosteus jää siellä helposti muhimaan ja tavarat homehtuvat.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Päivi Meritähti

Auton takaluukussa olevat tavarat ovat homehtuneet tämän syksyn ja alkutalven aikana jopa lyhyen säilytyksen aikana. Ilmiö ei ole uusi, mutta viileä ja kostea sää ovat omiaan aiheuttamaan takaluukussa ongelmia.

Tavaratilaa ei ole tarkoitettu säilytyspaikaksi.

– Jos sinne laitetaan jotain kosteaa, niin tällaisilla ilmoilla kosteus ei pääse sieltä pois. Tilannetta voisi verrata siihen, kun märän pyyhkeen pakkaa muovipussiin ja pitää sitä siellä useamman päivän. Kyllähän se todennäköisesti homeessa sen jälkeen on, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kura nopeuttaa pilaantumista

Monessa lapsiperheessä homeongelma on huomattu erityisesti matkarattaiden kohdalla, joita usein säilytetään autossa.

– Viime kuukausina on ollut niin märkää, että rattaat ovat todennäköisesti olleet aina kosteita, kun ne on laitettu kyytiin. Ne pitäisi nostaa sisälle kuivumaan käytön jälkeen. Rattaat voivat olla myös kuraisia ja roiskeet nopeuttavat pilaantumista. Sama vaara piilee kuitenkin esimerkiksi sateenvarjojen kanssa, Teppo Vesalainen toteaa.

Myös kylmä ilma aiheuttaa ongelmia auton sisätiloissa. Esimerkiksi pakkasen halkaisema pullo voi levittää juomia ympäriinsä.

– On tärkeää siivota kaikki lika mahdollisimman nopeasti ja pitää auto muutenkin siistinä. Silloin on epätodennäköisempää, että paikat lähtisivät pilaantumaan, Vesalainen toteaa.

Suosittelemme sinulle