Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kekkosen pään seinälleen saanut ei saa ottaa sitä pois

Yksi kymmenestä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta Urho Kekkonen -mitalisuurennoksesta on kiinnitetty kainuulaisen ravintolan seinään. Eikä se sieltä lähde pois.

Mitalisuurennos Kekkosesta.
Kuva: Miia Roivainen / Yle
Miia Roivainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen Urho Kekkonen -mitalin suurennos koristaa kajaanilaisen ravintola Siriuksen yläkerran seinää. Koskikara-niminen rakennus on ollut muun muassa Kajaani Oy:n toimitusjohtaja Juhani Ahavan edustusasunto. Ahavan aikana tasavallan presidentti Urho Kekkonen vieraili joen rannalla sijaitsevassa villassa useampaan otteeseen.

– Näitä on kymmenen kappaletta Suomessa eri kiinteistöissä, missä Urho Kekkonen on oleskellut todistettavasti enemmän kuin yhden kerran. Mitalisuurennokset on laitettu kiinteistöön kiinteäksi omaisuudeksi, eikä näitä saa irrottaa, ravintoloitsija Ismo Kaasinen kertoo.

Pienempiä mitaleita on olemassa enemmänkin. Ne suunniteltiin ja valmistettiin Kekkosen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Mitalin kruunupuolella on herra Kekkosen pää, klaavapuolella kuviointia.

Urho Kekkosen juhlamitalin suurennos.
Kuva: Miia Roivainen / Yle

– UPM hankki tämän vuonna 2000. Kekkonen oli puheitten mukaan aina Kajaanissa käydessään yötä täällä Koskikarassa, Kaasinen kertoo.

– Rauhallinen paikkahan tämä oli yöpyä ja oleskella. Bassonjytke ei kuulunut tanssisalista, sai rauhassa nukkua, Kaasinen jatkaa.

Illallinen Brežnevin kanssa

Kekkosen puuhista Kajaanissa ja yöpaikassa ei Kaasisella ole tarkkaa tietoa.

– Ei ole dokumentteja, mitä täällä on tapahtunut. Varmaan tuolla kaupungilla kaikennäköisiä huhuja liikkuu, Kaasinen sanoo ja naurahtaa.

Kekkonen ja Brezhnev päivällisillä valokuvissa.
Kuva: Miia Roivainen / Yle

Tai no, yksi dokumentti ainakin löytyy. Ravintolan ruokasalin seinää koristaa kaksi valokuvaa erityisestä tilaisuudesta.

Mitalisuurennokset on laitettu kiinteistöön kiinteäksi omaisuudeksi, eikä näitä saa irrottaa.

Ismo Kaasinen

– Kuvissa Kekkonen on Neuvostoliiton presidentti Leonid Brežnevin kanssa päivällisellä isossa pöydässä täällä. Tilaisuus oli 29. syyskuuta vuonna 1961.

Kaasisen mukaan kuvat ovat olleet suosittuja tiirailun kohteita.

– Varsinkin venäläiset asiakkaat ovat kyllä kuvanneet näitä ahkerasti, mies kertoo ja osoittaa mustavalkoisia valokuvia.

Erikoisuuksia Koskikarasta eli nykyisestä ravintola Siriuksesta löytyy enemmänkin.

– Väentuvassa on pinnatuoleja, joita valokuvassakin näkyy. Siinä saattaa olla Kekkosen ja Brežnevin istuttavat tuolit.

Suosittelemme