Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Puun käyttö sisustuksessa alentaa stressiä – vanhuksista tulee sosiaalisempia, mielialakin kohenee

Esimerkiksi puukoulun luokassa stressipiikki alenee nopeammin kuin verrokkiluokassa.

Puuhuonekalun yksityiskohta.
Kuva: Yle
Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puumateriaalit lieventävät ihmisen stressiä. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan useat tutkimukset osoittavat, että puun käyttö sisustuksessa vaikuttaa stressiä alentavasti. Puumateriaalit vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin niin fyysisesti kuin psyykkisesti, mutta vielä on paljon tutkittavaa siinä, miten eri mekanismit toimivat.

Puusta haihtuvilla yhdisteillä on mahdollisesti oma roolinsa puun elvyttävässä vaikutuksessa. Etenkin männystä haihtuvilla alfa- ja beta-pineeneillä näyttää olevan myönteistä vaikutusta stressitasoihin ja immuunipuolustuksen käynnistymiseen.

Jo puun koskettaminen tuo hyvää oloa ja vaikuttaa rauhoittavasti. Puun akustiset ominaisuudet tunnetaan ja niitä hyödynnetään rakentamisessa. 

Vanhainkodissa puumateriaalien käyttö jopa lisää vanhusten sosiaalisuutta ja kykyä havainnoida ympäristöään. Potilashuoneessa riittävä määrä puumateriaalia laskee sydämen sykettä ja kohentaa mielialaa.

Metlan tuoreen kirjallisuustutkimuksen mukaan seuraavaksi tarvittaisiin lisää kliinisiä tutkimuksia näkemysten vahvistamiseen. Tutkimustieto esimerkiksi sisustusmateriaalien vaikutuksesta unenlaatuun tai fysiologiseen palautumiseen voisi helpottaa puutuotteiden markkinointia. 

Puumateriaalit vaikuttavat huoneilmaan

Se jo tiedetään, että puumateriaalit vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin sitä kautta, että puumateriaalit tasaavat huoneilman kosteutta. Mitä enemmän talon näkyvissä sisärakenteissa on käyetty puuta, sitä varmemmin sisäilman kosteus pysyy terveyden kannalta ihanteellisella tasolla eli 30–55 prosentissa.

Mitä tiheämpää puuta käytetään, sitä huonommin se sitoo itseensä kosteutta.

Lisäksi puumateriaalin pinta estää homeiden ja bakteerien kasvua.

Suosittelemme sinulle