Hyppää sisältöön

Hyvää Joulumieltä kerätty yli 1,4 miljoonan euron edestä

Etenkin yksinhuoltajilla sekä monilapsisilla perheillä on todella tiukkaa, Punaisesta Rististä kerrotaan.

Sari Huovinen haastattelee  Anne Laurinsiltaa ja Milla Kalliomaata Helsingin päärautatieasemalla 21. marraskuuta.
Kuva: Yle
Paula Tapiola

Hyvä Joulumieli -keräykseen on lahjoitettu 1 405 026 euroa. Lahjakortteja jaetaan 18 000 kappaletta vähävaraisille lapsiperheille Suomessa. Lahjakortin arvo on 70 euroa.

– Perheiltä on tullut paljon enemmän yhteydenottoja kuin viime vuonna. Joulun alla huoli ja häpeä omasta tilanteesta korostuu. Viesteissä näkyy, että moni kokee surua ja jopa pelkoa siitä, etteivät he pysty laittamaan lapsilleen joulua, sosiaalipalvelusuunnittelija Seija Salminen Punaisesta Rististä kertoo.

Salmisen mukaan yhteydenotoista huomaa, että huono-osaisuus kasaantuu. Etenkin yksinhuoltajilla sekä monilapsisilla perheillä on todella tiukkaa.

– Vaikka perheet saavat erilaisia tukia, ne eivät pärjää. Tukien taso on jäänyt niin mataliksi, ettei raha meinaa riittää elämiseen. Esimerkiksi asumiskustannukset vievät monissa perheissä suuren osan tuloista, Salminen sanoo.

Hyvä Joulumieli -lahjakorttia ei voi hakea, vaan tieto apua tarvitsevasta perheestä täytyy tulla järjestäjille seurakuntien diakoniatyön, neuvoloiden tai sosiaalitoimen kautta. Lahjakortin saavat perheet valitaan yhteistyössä näiden tahojen ja keräyksen järjestäjien kanssa.

Suuria yrityslahjoituksia enemmän

Keräykseen on osallistunut ainakin 20 000 yksityishenkilöä. Yli 1 500 euroa tai enemmän lahjoittaneita yrityksiä on ennätysmäisen paljon. Niitä on noin 300, kun määrä oli viime vuonna 161. Vähintään 1 000 eurolla keräykseen osallistui 105 yritystä

Keräys päättyy tänään jouluaattona. Viime vuonna se oli tuottanut jouluaattoon mennessä runsaat 1,2 miljoonaa euroa.

Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton perinteinen Hyvä Joulumieli -keräys järjestettiin 18. kertaa. Se on toteutettu yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa.

Suosittelemme sinulle