Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Juha Miedolla hurja jouluperinne – ”Joskus olen itsekin ihmetellyt”

Hiihtäjälegenda Juha Mieto tunnetaan mämmin suurena ystävänä. Hän voi syödä jopa 40-50 mämmirovetta lyhyessäkin ajassa. Jouluna hänellä on tätäkin hurjempi syöntiperinne.

Juha Mieto
Juha Mieto Kuva: Yle
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Juha Mieto kertoo ostaneensa kaupasta valmiita joulutorttutaikinoita, joista hän on leiponut herkkuja.

- Niitä tulee vähän liikaakin ahmittua, sillä yli sata torttua paukahtaa kevyesti joulun aikana.

Määrä kuulostaa hirvittävän suurelta. Mieto näkee asian toisin.

- En tiedä, onko se hirveä määrä, kun jouluaattona aloitan ja loppiaisena lopetan. Onhan siinä päiviä, ja sen jälkeen voin tehdä uudenvuodenlupauksen eli annan masuni pikkuisen rauhoittua, että se ei ole työllistettynä ruuasta.

Miedon mukaan joulutorttuja on mukava napostella.

- Olen aina tykännyt joulutortuista, vaikka ne eivät miltään maistu. Ne kuitenkin tekevät jollain tavoin säväyksen. Joskus olen itsekin ihmetellyt, miksi niitä syön, mutta kaipaan niitä, ja ne kuuluvat jouluun oleellisesti.

Mieto kertoo, että joulutorttuja voi syödä ”ihan tuosta vain” tai vaikka kahvin ja maidon kanssa.

- Siinä ei tarvita mitään rituaalia, kun niitä voi vain porskutella, ja vettä päälle, tiistaina kinkunpaistohommissa ollut Mieto sanoi.

Joulumämmiperinne katkeaa tänä jouluna

Joulun alla Mieto koki pienen takaiskun kauppareissulla. Kurikkalaisessa kaupassa ei ollut mämmiä, joten Miedon pitkä jouluperinne katkeaa, sillä hän on syönyt mämmiä pääsiäisen lisäksi jouluna.

- Täytyy käydä vielä vaikka loppiaisena kysymässä mämmiä. Etelän kaupoissa sitä on, mutta ei täällä. Kun joulun aika loppuu, kehoon voi laittaa mallin päälle, että pääsiäinen tulee. Pari rovetta olisikin hyvä porskutella pääsiäistä ajatellen. Ihmiskroppahan monta kertaa tiedostaa, mitä tuleman pitää. Voi, kun saisikin kietaista.

Nyt Mieto siis korvaa mämmin puutteen joulutortuilla ja kinkuilla. Miedon joulupöydästä löytyy myös lanttu- ja maksalaatikkoa.

- Minulla on kymmenkuntakiloinen suolattu kinkku. Joskus on mennyt kaksikin kinkkua, ja täytyy katsoa, jos joulun jälkeen käyn vielä rääpiäisenä katsomassa, onko jäänyt kauppaan myytäväksi. Sitähän joskus myydään halvalla kuin vain ulos kantaisi, Mieto kuvailee.

Hän on perinteisesti tuonut myös joulukuusen kotiinsa omasta metsästä. Tänä vuonna hän haki sen jo nelisen viikkoa sitten pihalleen ja toi sisälle maanantai-iltana. Kuusen rungosta hän katkaisi pienen palan, että se pystyy imemään vettä.

- Kuusi on minulla aina pikkuisen normaalia kauemmin eli yli loppiaisen, ei kuitenkaan juhannukseen asti. Kun täällä maalla ollaan, oksat on hyvä polttaa takassa.

Suosittelemme sinulle