Hyppää sisältöön

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari maalaa kirkkosalin kankaisiin värit ja merkitykset ompelukoneella

Hollolalainen tekstiilitaiteilija Helena Vaari käyttää kirkkotekstiileissä tekniikkaa, joka pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä. Vaarin töissä lanka ja kangas ovat väri ja neula sivellin.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tekstiilitaiteilija Helena Vaarin taidetekstiilit näyttävät maalauksilta. Työvälineenä on vain käytetty pensselin sijaan ompelukonetta.

- Työskentelytapaa voi kuvat monella tavalla. Yhdistelen vapaata konekirjonta ja applikaatiota. Lopputulos on kuin maalausta tai parsintaa ompelukoneella.

Samana tekniikkaa Vaari hyödyntää kirkkotekstiileissä.

Ensimmäiset kirkkotekstiilit Vaari teki opiskelujen lopputyönä keskiaikaiseen Hollolan Pyhän Marian kirkkoon vuonna 1987.

Nyt kirkkotekstiilejä on valmistanut jo kahdeksaan kirkkoon ja työn alla on Lappeenrannan Lappeen kirkon kuuden värin sarja, yhteensä 36 tekstiiliä.

Omaan joulupöytään batiikkiliina

Kirkkovuoden värit ja symbolit ovat kirkkotekstiileissä pääroolissa, niitä Helena Vaari maustaa paikallisilla merkityksillä.

- Töissä on vertauskuvia kirkkovuoden eri ajoista, raamatusta ja kirkkohistoriasta. Tekstiilit ovat uniikkeja ja suunniteltu juuri sitä kirkkoa varten, Helena Vaari kertoo.

Alttarivaatteen konekirjontaan on kulunut 10 kilometriä lankaa. Kuva: Yle

Esimerkiksi Lappeen kirkon siniseen alttarivaatteeseen on kirjottu madonna ja lapsi-kuva sekä Karjalan ruusu. Innoituksena toimi italialaisen tidemaalari Rafaelin Istuin Madonna 1500-luvulta.

- Tutkin kirkon historiaa ja löysin maininnan, että maalaus on ollut mallina Lappeen kirkon sinettiin vuonna 1840. Pyysin ja sain luvan käyttää maalausta inspiraation lähteenä antependiumin yksityiskohtaan.

Jouluaattona ja -päivänä kirkko puetaan valkoiseen pääväriin.

- Valkoinen on kirkkovuoden suurien juhlapyhien väri. Sitä edeltää pienen paaston värinä sininen tai violetti. Joulun valkoisen värin jälkeen pääväriksi vaihtuu Tapaninpäivänä punainen.

Oman kotinsa sisustuksessa tekstiilitaiteilija arvostaa jouluna perinteitä ja värejä.

- Joulupöydän kattaukseen saatan laittaa vaikkapa batiikkikuvioidun liinan. Se on mielestäni väreiltään ja kuvioiltaan mukavan jouluinen, vaikka onkin tuotu Indonesiasta.

Suosittelemme sinulle