Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Joulun ihmeessä sota vaihdettiin jalkapalloon

Saksalaiset joululaulut alkoivat kaikua keskellä ensimmäisen maailmansodan länsirintamaa Belgian ja Ranskan rajaseudulla. Pian britit yhtyivät lauluun ja sotilaat päättivät keskenään aselevosta. Sodan ensimmäisenä jouluna vuonna 1914 uskotaan pelatun jopa jalkapalloa vihollisten kesken ei kenenkään maalla.

Historioitsijat ovat vahvistaneet, että jalkapalloa todellakin pelattiin vihollisten kesken varmuudella ainakin kahdessa paikassa ensimmäisen maailmansodan rintamalla jouluna 1914.
Historioitsijat ovat vahvistaneet, että jalkapalloa todellakin pelattiin vihollisten kesken varmuudella ainakin kahdessa paikassa ensimmäisen maailmansodan rintamalla jouluna 1914. Kuva: Yle
Jari Hakkarainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalainen tietokirjailija Pehr Thermaenius pitää jalkapallon pelaamista faktana.

Ruotsalainen tietokirjailija Pehr Thermaenius on tutkinut  aselepoja ensimmäisen maailmansodan ensimmäisenä jouluna.
Ruotsalainen tietokirjailija Pehr Thermaenius on tutkinut aselepoja ensimmäisen maailmansodan ensimmäisenä jouluna. Kuva: Yle

– On monia mainintoja jalkapallosta, olen nähnyt erilaisia lähteitä, lehtileikkeitä, päiväkirjoja, tietoja museoissa ja arkistoisssa, ainakin 40 erilaista mainintaa, joista kaikki eivät varmaan pidä paikkaansa. Ensimmäisen maailmansodan historioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että kaksi näistä mainituista tapauksista ovat historiallisia tosiasioita eikä pelkkää tarinaa, sanoo Thermaenius.

Thermaeniuksen tuore kirja_ Julmatchen på Västerfälten_  (The Christmas Match) keskittyy jalkapalloon johtaneisiin tapahtumiin kahden sotilaan tarinan kautta. Skotti- ja saksalaissotilas kohtasivat  jouluaattona ja pelasivat aselevon aikana jalkapalloa Ranskassa lähellä Houplines'n kylää.

– Suurin osa saksalaisista, jotka aloittivat aselevon oli sakseja eli he tunsivat olevansa vähän niin kuin sukua anglosakseille, eikä niinkään vihollisia.

Useita aselepoja

Spontaaneja aselepoja esiintyi pääasiassa brittien rintamalohkolla  Belgiasta Ypres'n kaupungin eteläpuolelta  noin 20 kilometrin alueella. Ranskalaiset ja saksalaiset eivät niinkään veljeilleet keskenään.

Yksittäisiä aselepoja solmittiin satakunta, ja jopa tuhannet sotilaat lopettivat taistelemisen jouluna 1914.
Yksittäisiä aselepoja solmittiin satakunta, ja jopa tuhannet sotilaat lopettivat taistelemisen jouluna 1914. Kuva: Yle

– Yksittäisiä aselepoja solmittiin toisistaan tietämättä satakunta ja voidaan puhua tuhansien sotilaiden lopettaneen sodankäynnin jouluksi ja pidemmäksikin aikaa,  Pehr Thermaenius kertoo.

Aseet ovat levänneet päivästä aina  viikkoon asti. Tietoja on myös sovitusta tulitauosta, joka  olisi jatkunut jopa seuraavaan pääsiäiseen saakka.

Hautoja ja lahjoja

Aselevon aikaa käytettiin hyväksi kaatuneiden hautaamiseen. Sotilaiden tapaamisten yhteydessä vaihdettiin syömistä ja juomista, annettiin pieniä muistolahjoja sekä juotiin yhdessä ryypyt ja poltettiin tupakkaa.

Aselepoja solmittiin länsirintamalla  spontaanisti lähinnä brittien rintamalohkolla Belgian ja Ranskan rajalla.
Aselepoja solmittiin länsirintamalla spontaanisti lähinnä brittien rintamalohkolla Belgian ja Ranskan rajalla. Kuva: Yle / grafiikka Markku Lyytinen

Luvattomasta rauhanteosta joulun ajaksi ei kirjoitettu virallisiin osastojen asiakirjoihin, vaan tieto niistä on välittynyt esimerkiksi sotilaiden kirjeiden välityksellä.

Aselepoa käytettiin hyväksi myös vakoiluun. Esimerkiksi eräs brittikapteeni kertoi esimiehelleen tavanneensa yli kymmen brittiä ampuneen saksalaisen tarkka-ampujan.

– On hyvä, että tiedämme missä hän on, että voimme hänet myöhemmin tappaa.

Jalkapallon pyhiinvaelluskohteeksi

Oudointa on se, että muutaman päivän aselevon jälkeen sotilaat alkoivat taas tappaa toisiaan

Pehr Thermaenius

Belgiassa Ploegsteertin kylässä vaalitaan joulun ihmeellistä aselepoa ja jalkapalloa monin tavoin. Kylään avattiin hiljattain uusi ensimmäisen maailmansodan opastuskeskus, ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA on tapahtumien 100-vuotismuistoa kunnioittaen paljastanut muistomerkin oletetun pelipaikan tuntumaan.

Tapahtumapaikalla järjestetään esityksiä, joissa näytetään, kuinka sotilaista tuli ystäviä – ainakin yhden jalkapallo-ottelun ajaksi.

– Oudointa on se, että muutaman päivän aselevon jälkeen sotilaat alkoivat taas tappaa toisiaan, vaikka olivat ehkä juuri kätelleet, sanoo  Pehr Thermaenius.

– Se on outoa, aselepo on luonnollinen asia.

Lisää  aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina  klo 21.00

Suosittelemme