Hyppää sisältöön

Suomalaiset vahvasti Facebook-kansaa – WhatsApp toiseksi suosituin

Taloustutkimus selvitti Yle Uutisten pyynnöstä suomalaisten sosiaalisen median käyttöä. Yli puolet kyselyyn vastanneista käyttää Facebookia. 34 prosenttia vastanneista ei käytä ollenkaan sosiaalista mediaa.

Kuva: Luong Linh / EPA

Espoolaisessa kauppakeskuksessa asioivalla Sara Vainikalla on eniten käytössä Facebook.

– Kun asuu ulkomailla, niin siellä on helpompi pitää yhteyttä ystäviin. Ja Instagram on sellainen, että sinnehän laitetaan vaan niitä kuvia. Hienoja talvimaisemia laitoin tänään, Vainikka nauraa.

Espoolaisesta Marjaana McBreenistä tuntuu, että lähes koko muu kaveripiiri on sosiaalisessa mediassa.

– Musta tuntuu, et kaikki muut on Facebookissa. Ihan kaikki, mutta mä oon päättänyt, että mä en ole sinne mennyt.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yli puolet käyttää Facebookia

Taloustutkimus kysyi Yle Uutisten pyynnöstä reilulta tuhannelta suomalaiselta, mitä sosiaalisen median palveluja he käyttävät.

Yli puolet vastaajista tunnustautui Facebookin käyttäjiksi. Pikaviestipalvelu WhatsApp kuluu reilun kolmasosan käytössä, mutta Twitter osoittautui pienen piirin suosikiksi.

Reilu kolmannes vastaajista elää kokonaan somen ulkopuolella. Nuorista vastaajista lähes jokainen käyttää kahta suosituinta palvelua. Somesta pidättäytyvien joukko kasvaa rajusti ikäpyramidin yläpäässä.

WhatsApp on monella korvannut tekstiviestit.

– Se on paljon halvempaa, varsinkin jos pidän yhteyttä ystäviini täällä Suomessa, enkä halua maksaa tekstiviesteistä euroa tai jopa enemmän. Joten se on ehdottomasti niiden korvaaja, sanoo Yhdysvalloissa puolet vuodesta asuva Jamie McDonald.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Some-into laskee tasaisesti, kun tarkastellaan suosituimman yhteisöpalvelun Facebookin käyttöä ikäryhmittäin. Kuluneen vuoden aikana sosiaalisen median käyttöä ovat lisänneet eniten 35–49-vuotiaat. Muissakin ikäryhmissä käyttö on lisääntynyt vähintään viidenneksellä kyselyyn vastanneista.

Rehellinen some-käytös kunniassa

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski Helsingin yliopistosta sanoo, että nuoret eivät ole pakenemassa Facebookista.

– Ei nuoret sieltä kokonaan katoa, toki he levittävät aktiviteettejaan muihin palveluihin myös, mutta heillä on edelleen profiileja siellä.

Uski viimeistelee parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian oppiaineeseen Minä-kuvan esittämisestä sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa suomalaisen Facebook-kansan some-käyttäytymistä leimaa äärimmäinen rehellisyys.

– Me suomalaiset näemme aika paljon vaivaa siinä, miten saamme sen meidän rehellisen kuvamme välittymään yhteisöpalveluyleisöillemme.

Sara Vainikka myöntää, että aikaisemmin somessa toimi huolimattomammin kuin nyt.

– Nyt on ikää tullut vähän lisää ja alkanut miettimään, ihan työnkin puolesta, että mitä sinne laittaa. Ei ihan mitä tahansa kuvia haluaisi kaikkien näkevän.

Suosittelemme sinulle