Hyppää sisältöön

Taloudenhoitoon tyytymättömät kroatialaiset valitsevat presidenttiä

Konservatiivien ehdokkaasta povataan vastusta istuvalle presidentille. Kroatia on ollut vuosia taantumassa ja työttömyys on suuri ongelma.

Ivo Josipovic.
Kuva: EPA
Varpu Kiviranta

Liki 3,8 miljoonaa kroatialaista voi äänestää tänään sunnuntaina presidentinvaaleissa. Nykyinen presidentti Ivo Josipović on yksi neljästä ehdokkaasta. Mielipidemittausten mukaan Josipović saa äänten enemmistön, mutta ei kuitenkaan 50 prosenttia.

Mittausten mukaan hän saa toisella kierroksella vastaansa konservatiivien ehdokkaan Kolinda Grabar-Kitarovićin. Uusintakierros järjestetään 11. tammikuuta, jos sille on tarvetta. Grabar-Kitarovićin HDZ-puolue on parhaillaan maan suosituin. Grabar-Kitarović on toiminut muun muassa ulkoministerinä.

Tämänpäiväinen vaali on tulkittu kokeeksi keskusta-vasemmistolaiselle hallitukselle. Se ei ole onnistunut elvyttämään maan taloutta, joka on ollut jo vuosia taantumassa. Parlamenttivaalit pidetään ensi vuonna. Taloushuolet ovat saaneet äänestäjät tyytymättömiksi. Työtä vailla on lähes viidennes ihmisistä.

Kroatian presidentillä on jonkin verran ulkopoliittista valtaa ja hän on puolustusvoimien ylipäällikkö. Alustavia äänestystuloksia odotetaan saatavan myöhään sunnuntaina.

Kroatia liittyi EU:hun heinäkuussa 2013, se on siis unionin tuorein jäsen.

Suosittelemme sinulle