Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Naton Isaf-operaatio päätökseen Afganistanissa

Isaf-operaatio korvataan Naton koulutus- ja tukiohjelmalla vuoden vaihtuessa. Afganistanissa pysyy yli 13 000 ulkomaalaista sotilasta. Isaf-operaatioon osallistui vuosien mittaan lähes 2 000 suomalaista.

Yhdysvaltalainen kenraali, Isaf-joukkojen komentaja, John Campbell osallistui Isaf-operaation päätöstilaisuuteen 28. joulukuuta Kabulissa.
Yhdysvaltalainen kenraali, Isaf-joukkojen komentaja, John Campbell osallistui Isaf-operaation päätöstilaisuuteen 28. joulukuuta Kabulissa. Kuva: Shah Marai / AFP
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat ovat lopettaneet Afganistanin-operaationsa virallisesti tänään sunnuntaina. Pääkaupungissa Kabulissa järjestettiin huomiota herättämätön päätöstilaisuus. Se pidettiin salassa terrori-iskujen pelossa.

Tammikuun alusta Yhdysvaltain johtama Isaf-operaatio korvataan Naton koulutus- ja tukiohjelmalla. Yli 13 000 ulkomaalaista sotilasta pysyy Afganistanissa. Suurin osa heistä on yhdysvaltalaisia. He eivät osallistu taisteluihin, vaan tukevat paikallisia sotilaita ja poliiseja taistelussa ääriliike Talibania vastaan. Se hallitsi maata vuosina 1996–2001.

Isaf-operaatioon osallistui 50 maata. Suomi oli siinä mukana vuodesta 2002. Operaatioon osallistui vuosien mittaan lähes 2 000 suomalaista. Suomi osallistuu myös tulevaan koulutus- ja tukiohjelmaan.

13 vuoden aikana Afganistanissa kuoli kaikkiaan 3 500 ulkomaista sotilasta. Suomalaisia rauhanturvaajia kuoli operaation aikana kaksi, vuonna 2007 ja 2011. Suurimmillaan ulkomaalaisten sotilaiden määrä oli vuonna 2010, jolloin heitä oli 140 000.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani aloitti tehtävässään syyskuussa ja sopi Yhdysvaltojen ja Naton kanssa operaation tulevaisuudesta. Taliban-kapinalliset ovat tehneet tuhoisia iskuja entistä enemmän tänä vuonna. YK arvioi, että surmansa saaneiden siviilien määrä on tänä vuonna ensi kertaa 10 000. YK aloitti kuolleiden tilastoinnin 2008.

Ghani ja presidenttiyttä tavoitellut Abdullah Abdullah sopivat yhteistyöstä, mutta he eivät ole saaneet aikaan hallitusta.

Suosittelemme