Hyppää sisältöön

Irtisanomisia ja jättiyllätys katiskassa – mistä vuosi 2014 muistetaan?

Keski-Suomessa vuoden suurimmat uutiset ovat olleet pääosin synkkiä talousuutisia. Luetuimmat nettijutut ja vuoden aikana kuvatut videot antavat maakunnan menosta kuitenkin toisenlaisen kuvan: Keski-Suomessa nostetaan katiskasta kerralla sata kiloa särkeä ja rakennetaan oma minitalo, kun elo kerrostalossa alkaa nyppiä.

Kaloja katiskassa.
Kuva: Hannu Kinnunen, Äänekoski
Pauliina Tolvanen

Jos kertaa vuoden suurimpia uutisia, kulunut vuosi on helppo summata: vuosi oli Keski-Suomessa synkkä.

Vuoden aikana maakunnasta katosi pitkästi yli 600 työpaikkaa. Marraskuussa summasimme, että käytännössä jokaisena arkipäivänä kaksi ihmistä on saanut potkut. Venäjän pakotteet iskivät puolestaan maitotilallisiin ja matkailuun.

Iloiset uutiset ovat olleet harvassa. Metsä Groupin Äänekoskelle suunnittelema miljardiluokan biotuotehdas toi talousnäkymiin valonpilkahduksen, mutta varsinaista päätöstä tehtaan rakentamisesta saadaan odottaa ensi vuoteen.

Tekeväistä väkeä

Suurten uutisten rinnalla vuoteen mahtuu onneksi kuitenkin kymmenittäin muita juttuja: pikku-uutisia, vinkkejä, elämäntarinoita – ja ennen kaikkea ihmisiä.

Esimerkiksi äänekoskelainen Hannu Kinnunen. Hän nousi otsikoihin vappuna, kun syntymäpäivälahjaksi saatu pyydys nousi lammesta katiskan silmät tupaten täynnä pikkukaloja. Sata kiloa särkeä katiskassa oli jo itsessään erikoinen tapaus, mutta vielä kummallisemmaksi jutun teki se, ettei kyseessä ollut ensimmäinen kerta. Vuonna 2012 samanlainen saalis nostettiin Laukaassa.

Toukokuussa juhlittiin sekä ylioppilaita että ammattiin valmistuneita. Soile Virtanen juhli kaksin verroin: hän suoritti kaksoistutkinnon ja ihastutti itse valmistamallaan ylioppilaslakilla.

Soile Virtanen viimeistelee ylioppilaslakkia.
Soile Virtanen suoritti kaksoistutkinnon Jyväskylän ammattiopistossa. Videolla tuore ylioppilas kertoo, millaista on suorittaa kaksi tutkintoa yhdellä iskulla ja millaista on valmistaa ylioppilaslakkeja.

Vuoden aikana vahvistui, että keskisuomalaiset ovat tekeväistä väkeä. Jyväskyläläinen Ari Björn esimerkiksi rakennutti itselleen pienen omakotitalon, kun kyllästyi kerrostalon ääniin.

Olohuone.
Kuva: Heli Kaski / Yle

Äijälänrannan asuntomessualueelle rakennettu 75 neliön Noppatalo todisti, että yksin asuvan omakotitalohaave voi toteutua.

Helpotusta helteeseen ja muita kikka kolmosia

Kesä oli vilkas. Oli ralleja ja asuntomessuja, kymmenittäin kesäteattereita. Niin siis kesä oli vilkas sitten, kun se alkoi. Juhannuksen alla Keski-Suomessa satoi paikoin jopa räntää. Oli aika panna kesätoimittaja asialle ja tehdä kiva kesäjuttu.

Kesätoimittaja lähti etsimään kesää.
Katso kuinka kesätoimittajalle voi käydä kesäjutun teossa.

Heinäkuussa aurinko sitten paistoi kesäkuunkin edestä. Ne uimarannat, jotka olivat säästyneet Jyväskylän säästökuurilta, täyttyivät innokkaista uimareista. Eikä ilkivallaltakaan vältytty: Tuomiojärven rannalta löytyi jälleen ruuviansoja. Heinäkuun lopussa helteistä alkoi olla jo harmia. Maakunnan kalankasvattamoilla kalanpoikaset kuolivat käsiin. Ihmisilläkin alkoi olla jo tukalaa ja koteja viilennettäessä otettiin kaikki keinot käyttöön. Yle Keski-Suomi kantoi kortensa kekoon ja selvitti, miten päin sälekaihtimet kannattaa kääntää, jotta sisäilma pysyy mahdollisimman viileänä: pullea puoli kohti aurinkoa.

Sälekaihdin.
Kuva: Heli Kaski / Yle

Hyvät neuvot olivat muutenkin kysyttyjä kuluneena vuonna. Erityisen jaettu oli tieto, että jos auton ovet menevät lukkoon ja avaimet ovat sisäpuolella, niin huomattavasti huokemmaksi tulee kutsua pelastuslaitos hätiin kuin rikkoa pienin ikkuna.

Toimitus testaa

Vuoden aikana olemme myös testanneet mitä erinäisimpiä asioita. Selväksi muun muassa kävi, että koneet osaavat hoitaa puolestamme monia asioita, kuten taskuunparkkeerauksen.

Titta Puurunen autossa.
Katso, kuinka taskuun peruutus sujuu ilman, että kuljettaja pitää ratista kiinni.

Koiran koulutuksessa koneista ja vippaskonsteista ei kuitenkaan ole apua. Kokeilimme, miten keltanokka pärjää koiranäyttelyssä, ja tuomarikonkarilta ei paljoa kehuja herunut.

Espanjanvesikoira Hampus.
Espanjanvesikoira Hampus ei ole koskaan noussut näyttelykehään. Katso, millaisen arvion se saa 50 vuotta koiranäyttelyitä tuomaroineelta Giuseppe Alessandralta.

Mistä vuosi muistetaan?

Vuosi 2014 on siis ollut paljon muutakin kuin yhteistoimintaneuvotteluja, irtisanomisia ja pakotteita. Viime kädessä jokainen voi päättää, mistä vuoden muistaa. Vierailu syöpälasten kanssa temppuilupuistossa on hyvä muistutus siitä, ettei vaikeuksia voi ehkä unohtaa, mutta niiden kanssa voi oppia elämään. Pienillä teoilla päivistä ja vuosista tehdään hyviä.

Lapsi HopLopissa
Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Ensimmäistä kertaa temppuilupuistoon päässeet lapset eivät kuitenkaan aristelleet eikä sairaus hidastanut menoa!

Suosittelemme sinulle