Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Perussuomalaiset syöksyy alaspäin

Keskusta on edelleen ylivoimaisesti suosituin puolue.

Puoluekannatus -grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutisten joulukuun mittauksessa keskustan kärkipaikka vahvistui, kun kokoomus, SDP ja perussuomalaiset menettivät kannatustaan. Perussuomalaisille 13,3 prosentin kannatuslukemat ovat koko vaalikauden pohjanoteeraus.

Perussuomalaisten kannatus pysyi pitkään 17-18 prosentin tuntumassa eli lähellä kevään 2011 eduskuntavaalien 19,1 prosentin jytkylukemia. Syksyn aikana perussuomalaiset ovat olleet kuitenkin syöksyssä alaspäin, ja elokuun 17,1 prosentin lukemista puolueen kannatus on pudonnut noin prosenttiyksikön joka kuukausi.

Eduskuntavaalimittauksissa perussuomalaisten kannatus on ollut näin alhaalla viimeksi syksyllä 2010, mutta silloin kannatuksen suunta oli ylöspäin.

Populisti- ja protestipuolueen sanomaa näyttää vesittävän se, että puoluejohtaja Timo Soini viihtyy nykyisin paremmin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan kuin oppositiojohtajan roolissa.

Perussuomalaisten ongelmana on ollut tavoittaa naisäänestäjiä. Joulukuun mittauksessa vain kuusi prosenttia naisista äänestäisi perussuomalaisia.

Jyrkkää kannatuksen laskua selittää kuitenkin vielä enemmän miesten pako. Kesällä joka neljäs mies äänesti perussuomalaisia, nyt enää joka viides.

Keskusta rikkoo ennätyksiään

Keskustan kannatus on noussut kesäkuun 19,5 prosentin lukemista yhtämittaisesti nyt mitattuihin 26,8 prosentin ennätyslukemiin. Joulukuussa kannatuksen kasvu näytti jo hiipumisen merkkejä, sillä lisäkannatusta tuli enää 0,1 prosenttiyksikköä.

Opposition sisällä voimasuhteet ovat puolessa vuodessa mullistuneet. Keskusta on nyt tuplasti suositumpi kuin perussuomalaiset. Viime eduskuntavaaleista keskustan suosio on noussut peräti yksitoista prosenttiyksikköä.

Keskustalle on mitattu yli 25 prosentin kannatuslukemia viimeksi noin kymmenen vuotta sitten. Viime vuoden marras- ja joulukuussa keskustan kannatus hipoi 24 prosentin lukemia, mutta keväällä puolueen suosio putosi alle 20 prosentin

Kokoomus pysyi kakkosena

Kokoomuksen syöksy alaspäin tasaantui hieman joulukuussa, kun pudotusta tuli enää pari kymmenystä. Heinäkuun 21,8 prosentin lukemista suosio on pudonnut joka kuukausi ja nyt kannatus ylittää enää niukasti 17 prosentin rajan.

Kesäkuussa kokoomuksen johtoon ja pääministeriksi valittu Alexander Stubb on yrittänyt padota kannattajapakoa puhumalla kodista, uskonnosta ja isänmaasta.

Pääministeripuolueen synkkyyttä lieventää vain se, että kakkossija hieman vahvistui, kun toinen päähallituspuolue SDP tipahti taas 15 prosentin tuntumaan. Antti Rinteen johdolla SDP:n kannatus sahaa nyt edestakaisin.

Vihreät ohitti vasemmistoliiton

Tänä vuonna oppositioon siirtyneiden vasemmistoliiton ja vihreiden kisa jatkuu tiukkana. Nyt oli vaihteeksi vihreiden vuoro ohittaa vasemmistoliitto. Joulukuussa vihreiden suosio kasvoi ja vasemmistoliitto pysyi paikallaan.

Myös pieneten hallituspuolueiden sarjassa järjestys vaihtui, kun kristillisdemokraatit ohittivat RKP:n.

Naisten varmuus kasvoi

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten 3.-27.12.2014 yhteensä1935 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 63,5 prosenttia. Joulukuun tapaan haastateltujen määrä oli hieman tavanomaista pienempi, joten virhemarginaali on tällä kertaa hieman korkeampi eli 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puoluekantansa kertoneiden osuus nousi selvästi marraskuun luvuista ja palasi tavanomaiselle tasolle.

Epävarmojen vastaajien määrä on syksyn aikana ollut nousussa, mutta nyt naisissa puoluekantansa kertoneiden osuus selvästi vahvistui, kun taas miesten epävarmuus vielä vähän kasvoi.

Suosittelemme sinulle