Hyppää sisältöön

Vuosi vaihtuu maailmalla: Lontoon keskustassa tarvitsee pääsylippua, Berliinissä laulaa Hasselhoff

Kiribatin saarivaltion Kiritimati on vaihtanut vuotta ensimmäisenä kello 12 Suomen aikaa. Vuosi 2015 tuo uuden euromaan.

Tiina Länkinen

Maailman suurkaupungit juhlivat vuoden vaihtumista näyttävin menoin. Odotetun väenpaljouden vuoksi paikoin on turvauduttu kiistanalaisiin ratkaisuihin.

Lontoossa on perinteisesti järjestetty suuri ilmainen ilotulitus. The Independent (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo, että tällä kertaa on päädytty 10 punnan pääsymaksuun turvallisuussyistä. Thamesjoen varren tapahtumaan keskellä Lontoota on myyty noin 100 000 lippua, kun viime vuonna paikalle oli puolisen miljoonaa ilmaista tulijaa, joita jouduttiin ylikansoituksen vuoksi käännyttämään takaisin poliisivoimin.

Australian Sydney on vuodesta toiseen järjestänyt kaikkein pröystäilevimpiin lukeututuvat rakettinäytökset. Tänä vuonna juhlaa varjostaa terroripelko joulua ennen tapahtuneen panttivankitilanteen jälkimainingeissa. Iranialaissyntyinen asemies kaappasi kahvilan ja piti 17:ää ihmistä vankinaan. Kaksi kuoli välikohtauksessa. Australian pääministeri Tony Abbott on kertonut tiedustelupalvelujen havaitsemasta lisääntyneestä "terroripuheesta" ja varoittanut, että hyökkäys vaikuttaa todennäköiseltä.

Sydneyn kaupunginjohtaja Clover Moore on kuitenkin rauhoitellut asukkaita ja vakuutellut, että uudenvuoden tapahtuma on turvallinen.

Saksassa Berliini puolestaan muistaa vuodenvaihteen menoissaan muurin murtumista 25 vuotta sitten. Brandenburgin portilla pidetään suuri ulkoilmakonsertti, jonka tähdistöön kuuluu vapaudesta kuuluisasti laulanut tv-kasvo David Hasselhoff.

Yhdysvaltain New Yorkissa lasketaan perinteikkäästi peilipallo Times Square -aukion satojentuhansien juhlijoiden ihasteltavaksi. Vähemmälle huomiolle on kansainvälisesti jäänyt Pohjois-Carolinassa vuosittain järjestetty opossumin laskeminen (siirryt toiseen palveluun). Tämäkin perinne muuttaa tänä vuonna muotoaan, sillä eläinsuojelujärjestön vaatimuksesta elävien opossumien julmiksi arvostellut valopallomatkat lopetetaan.

Liettualle uusivuosi tarkoittaa eurovaluutan käyttöönottoa. Heti keskiyön jälkeen vilnalaisella pankkiautomaatilla (siirryt toiseen palveluun) pidetään tilaisuus, jossa pääministeri Algirdas Butkevičius nostaa ensimmäiset setelit. Juhlallisuuksiin osallistuu myös muun muassa Viron pääministeri Taavi Rõivas omalla käteisnostollaan, kertoo yleisradioyhtiö LRT verkkosivuillaan.

Ensimmäinen vuodenvaihtaja maailmassa on Kiritimati Tyynellämerellä. Se toivotti vuoden 2015 tervetulleeksi kello 12 Suomen aikaa.

Suosittelemme sinulle