Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yhdysvallat lähetti viisi Guantanamon vankia Kazakstaniin

Miehet olivat vankeudessa yli 11 vuotta. Tänä vuonna Guantanamosta on siirretty lähes 30 vankia. Suurin osa edelleen vankeina olevista on jemeniläisiä.

Sotilaspoliisi saattaa vankia selliin Guantánamossa.
Sotilaspoliisi saattaa vankia selliin Guantánamossa tammikuussa 2002. Kuva: Shane T. Mccoy / US Department of Defense
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi tunisialaista ja kolme jemeniläistä on viety Guantanamon vankileiriltä Kazakstaniin, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö tänään keskiviikkona. Vangit siirrettiin eilen tiistaina. Heitä vastaan ei koskaan nostettu syytteitä. Kaikki viisi pidätettiin epäiltyinä yhteyksistä terroristiverkosto al-Qaidaan tai sen liittolaisiin. He olivat vankeudessa yli 11 vuotta.

Viiden vangin siirron jälkeen Kuubassa sijaitsevaan Yhdysvaltain tukikohtaan jäi vielä 127 vankia. Tänä vuonna vankeja on siirretty 28, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2009. Edelleen vankeina olevista ihmisistä 59 on viranomaisten mukaan valmiina siirtoon kotimaahansa tai johonkin muuhun maahan. Suurin osa jäljellä olevista vangeista on jemeniläisiä. Yhdysvaltojen mukaan heitä ei voida palauttaa sekasortoiseen kotimaahansa.

Kiistellyn vankilan sulkeminen oli yksi presidentti Barack Obaman lupauksista hänen aloittaessan presidenttinä 2008. George W. Bush perusti vankileirin osana terrorismin vastaista sotaa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Ensimmäiset vangit tuotiin sinne tammikuussa 2002 Afganistanista.

Suosittelemme