Hyppää sisältöön

Tipaton tammikuu saa huutia lukijoilta: "Juoppojen tekopyhä keksintö"

Tipaton kuukausi ei lukijoiden mukaan auta niitä, jotka sitä oikeasti tarvitsisivat ja kohtuukäyttäjät taas eivät kommentoijien mukaan sitä tarvitse. Joku on kuitenkin tipattoman kautta löytänyt täydellisen raittiuden raitin.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Meeri Niinistö

Ylen lukijat tyrmäävät tipattoman tammikuun nettikeskustelussa. Suurin osa lukijoista sanoo, että kohtuudella alkoholia käyttävien ei tarvitse viettää tipatonta. Moni kertoo viettävänsä ajattelematta tipatonta pitkin vuotta. Jos tällaisia kampanjoita täytyy erikseen pitää ja markkinoida, niin silloin henkilöllä on jo ongelma, toteaa juomallinen.

– En vietä, kun ei ole mitään ongelmaa alkoholista. Se on juoppojen tekopyhä keksintö, kirjoittaa Tommi.

– Itse en ota kuin harvinaisissa tilaisuuksissa viiniä tai muuta juotavaa lasillisen. Kyllä se ongelmatapaus on kokemukseni mukaan valitettavasti se, joka kieltäytyy tai haluaa vain vettä, kirjoittaa no niimpä mutta.

– Hyvän oluen, viinin tai viskin maistelu muussa kuin päihtymistarkoituksessa on yksi elämän "pienistä suurista" nautinnoista, enkä ymmärrä, miksi siitä pitäisi luopua. Veikkaan, että jeppe juo liikaa muun muassa siksi, että meillä Suomessa ei "saa" nauttia elämästä, kirjoittaa Pekka.

Lukijat myös kertovat juovansa alkoholia pienissä määrin terveytensäkin takia. Muutama viskipaukku auttaa esimerkiksi _Yö myssyä _saamaan unen päästä kiinni.

– En todellakaan usko, että kohtuullinen käyttö olisi pahasta, vaan päinvastoin. Mieheni kadeksankymppiset vanhemmat ovat juoneet kohtuullisesti alkoholia koko ikänsä eivätkä ikinä käyttäneet lääkkeitä vaan ovat yhä hyväkuntoisia, kirjoittaa Leenu.

Tipattomasta elämäntapa

Moni lukija kertoo viettävänsä tipattomia vahingossa useamman kuukauden ajan. Esimerkiksi nimimerkki _luolalennu _on ollut viimeiset 13 vuotta ilman alkoholia.

– Minulla oli niitä tipattomia aikoja, joskus pitempiäkin ja sitten repesi totaalisesti. Lopetin yhden repeämisen jälkeen koko käytön.

– Minä vietän tipatonta jatkuvasti. Mieheni juo koko perheen edestä. Ei myönnä juovansa. Miten mainontakielto siihen auttaa? kysyy nimimerkki Äiti.

– Sattui olemaan elokuu, kun päätin kolmen viikon tipattomasta jaksosta. Kolmen viikon jälkeen olo tuntui niin hemmetin hyvältä, että päätin olla ilman viinaa vielä toiset kolme vuotta. Tästä sessiosta on kulunut 8 vuotta. Kuukauden jos pystyy olemaan ilman, niin pystyy olemaan ilman vaikka koko loppuelämänsä.

"Sen huomaa, että tipattomuus tekee hyvää"

Muutama sentään viettää tipatonta tammikuuta. Nimimerkki _Valtio nuolkoon näppejään _kertoo, että viettää tipatonta, jotta valtio ei saa verotuloja. Ajk-lojo-nimimerkki elää kuukauden vuodessa ilman alkoholia lääkärin määräyksestä.

– Minusta tipaton on hieno perinne ja senhän huomaa kehossaan, että pieni tipattomuus tekee hyvää. Olen itse ns. kohtuukäyttäjä ja siksi vietänkin sitä. Kiva aloittaa vuosi pirteämmin, kirjoittaa sarra.

Suosittelemme sinulle