Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mustakurkkurautiainen lensi Pakistanin sijasta Hailuotoon – Bongareita virtaa saarelle Euroopasta asti – video

Normaalisti mustakurkkurautiainen talvehtii Intian ja Pakistanin vuoristossa. Nyt linnun valitsemassa pihapiirissä käy vieraita ulkomaita myöten.

Mustakurkkurautiainen ruokailee talitiaisten ja keltasirkkujen kanssa ruokintapaikalla Hailuodossa. Saarella lintua oli tarkkailemassa myös biologi Juha Markkola.
Kati Jurkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Hailuodossa Oulun edustalla vierailee Suomessa harvoin nähty lintu, mustakurkkurautiainen. Yksilö lienee peräisin Uralin alueelta ja nyt sen pitäisi olla talvehtimassa Intian ja Pakistanin vuoristossa.

Mikä on saanut linnun kompassin nyt niin sekaisin, että se on lentänyt Uralin alueelta Suomeen eikä normaaliin talvehtimispaikkaansa?

– On aika tyypillistä että idässä pesivät linnut syksyllä vaeltavat länteen. Se on jonkinlaista välimuuttoa ilmeisesti. Osa lajeista on yleisempiä kuten taigauunilintu, ja osa on tämmöisiä harvinaisuuksia, kertoo biologi Juha Markkola.

Pihapiiriin tuli vilinää vieraan ilmestyttyä

Mustakurkkurautiainen ruokailee päivittäin Tuomo Annusen ja Riitta Rantapirkolan pihapiirissä, ja sitä on kolmen viikon aikana käynyt katsomassa ja kuvaamassa lähes kaksi ja puolisataa lintuharrastajaa ulkomaita myöten.

Daniel on lentänyt Pariisista Ranskasta Ouluun katsomaan ja kuvaamaan lintua.

– Lintu on suurenmoinen, hän hehkuttaa ja kertoo, että eläkeläisenä hänellä on aikaa matkustaa paikasta toiseen kuvaamassa mielenkiintoisia ja harvinaisia lintuja.Lintuharrastajia on käynyt Suomen lisäksi ainakin Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta.

Pakkanenkaan ei säikäyttänyt kaukaista vierasta

Hailuodossa majaileva mustakurkkurautiainen syö ruokintapaikalla yleensä aamupäivisin, ja sille kelpaavat erityisesti pähkinät. Joulukuun pakkasjaksokaan ei saanut mustakurkkurautiaista säikähtämään.

– Luulen, että kun se on jäänyt tänne selvän lumitalven oloissa, niin jos se pysyy hengissä, se on täällä kevääseen asti, Markkola ennustaa.

Tiaisen kokoinen lintu lymyilee mielellään vanhan laiturin alla ja käy nopeasti hakemassa nokkaansa lisää ruokaa. Lintulaudalle se ei ole ainakaan vielä uskaltautunut. Ruokintapaikan vilskeessä harvinainen vieras on ottanut muiden pikkulintujen joukossa oman paikkansa.

– Se hätistelee jonkin verran itseään melko paljon isompia keltasirkkuja, ja onpa sen nähty ottavan talitintin kanssakin yhteen, Markkola kertoo.

Suosittelemme sinulle