Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

SDP ja perussuomalaiset vastaavat presidentille: Pienituloisilta ei voi enää leikata

SDP ja perussuomalaiset eivät enää leikkaisi pienituloisilta. Keskusta lupaa julkaista leikkauslistan helmi-maaliskuussa.

Antti Rinne, Juha Sipilä ja Timo Soini.
Antti Rinne, Juha Sipilä ja Timo Soini. Kuva: Roni Rekomaa ja Markku Ulander / Lehtikuva
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö vaati uudenvuodenpuheessaan puolueilta leikkauslistoja. Niinistön mielestä poliitikkojen on liian helppo kertoa, mistä muiden pitäisi luopua. 

SDP.n puheenjohtaja Antti Rinne ei usko, että pelkästään säästöillä ja leikkauksilla saadaan talous nousuun.

– Jotta tässä saadaan aikaan talouskasvua, pitää syntyä työpaikkoja ja kaikille työikäisille töitä. Toki meidän täytyy pitää jatkuvaa menokuria. Säästöjä voidaan tehdä esimerkiksi ICT-puolella, sanoo puheenjohtaja Antti Rinne (sd.). 

Rinne vertaa Suomea laivaan, jossa osa istuu bisnes-luokassa ja osa roikkuu pelastusliiveissä laivan ympärillä.

– Lapsilisiä voisi korottaa 15 prosenttia ja verottaa niitä progressiivisesti. Se oiisi oikea ratkaisu tässä taloustilanteessa, Rinne sanoo. 

Perussuomalaiset leikkaisi puoluetuista

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on sitä mieltä, että osa suomalaisista on jo niin huonossa asemassa, että heiltä ei ole varaa leikata.

– Olisin toivonut, että presidentti olisi painottanut, että kotihoidontuki, pienimmät työttömyyskorvaukset ja takuueläke pitävät pienituloisten ostovoimaa yllä. Niiden, joilla on liikaa, pitää luopua.  Meillä on iso määrä ihmisiä, jotka ei pysty luopumaan enää mistään.

Soini olisi valmis jäädyttämään puoluejohtajien palkat ja leikkaamaan puoluetukia.

Keskusta ilmoittaa leikkauslistat keväällä

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kannattaa presidentti Niinistön ajatusta leikkauslistoista ja lupaa, että keskustan lista on valmis helmi-maaliskuussa. Sipilä haastaa muutkin puolueet tekemään samanlaiset säästölistat

– Ei niin, että luetellaan niitä asioita, joita toisten pitäisi leikata. Pitää lyödä pöytään niitäkin asioita, jotka ovat olleet omalle puolueelle tärkeitä.

Puheenjohtaja Sipilä ei suostunut vielä täsmentämään, mitä Keskustan leikkauslistalla on.

Suosittelemme sinulle