Hyppää sisältöön

Bond-teema ja Tom Jones – jäljet johtavat Sibeliukseen

James Bond -elokuvien teemassa kuuluu Sibeliuksen Cassazione. Muitakin lainoja ja vaikutteita hittilistoilta löytyy. Kansallisylpeytemme on inspiroinut etenkin amerikkalaisia popsäveltäjiä, kertoo Sibeliuksen tuntija Erkki Korhonen.

Pianisti Erkki Korhonen, Sibelius Celebrations johtaja
Kuva: Markku Karvonen / Yle
Markku Karvonen,
Maarit Piri-Lahti

Sibelius on jättänyt vahvan jäljen myös populaarimusiikkiin. Hän on inspiroinut laajasti muusikkoja, varsinkin elokuvamaailma on nappaillut Sibeliuksen tekemiä melodioita.

Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen tietää, että säveltäjä on erittäin suosittu Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa ei ole ollut sellaista ristiriitaa kuin esimerkiksi Suomessa kevyen musiikin ja klassisen välillä. Finlandia löytyy jopa heidän virsikirjasta Be Still My Soul -virtenä, jota laulettiin WTC-muistotapahtumassa.

Finlandia löytyy jopa heidän virsikirjastaan Be Still My Soul -nimellä

Erkki Korhonen

Sibeliuksen musiikista on lukuisia popversioita. Harva tunnistaa James Bond -elokuvan teeman yhteyttä Cassazione op 6:een. Bondin säveltäjä Monty Norman tunsi kuitenkin Sibeliuksensa. Kun musiikkinäytteet kuuntelee peräkkäin, sen kuulee.

– Sibeliuksen bassokulut on lainattu tähän Bondin tunnusmelodiaan. Soinnut ovat suoraan Sibeliukselta. Bond-teemassa vain kitara tulee päälle, Korhonen selittää.

Myös Guns and Roses yhtyeen kitaristi Robert Fink tykkää Sibeliuksesta.

– Kun yhtye esiintyi Hartwall-areenalla, se teki hardrock-version Finlandiasta: he huusivat Sibelius rules, Sibelius rules! Korhonen kuvailee.

Tom Jonesin hitissä Sibeliuksen melodiat

Amerikkalais-kanadalainen Norman Bergen oli hyvin vaikuttunut Sibeliuksen musiikista. Hän lähetti hiljattain Erkki Korhoselle sähköpostia ja kysyi, voisiko hän tehdä Sibelius-fanina Finlandiasta uuden version. Se esitettäisiin Yhdysvalloissa ensi lokakuussa Finfestissä.

Sibeliuksen bassokulut on lainattu tähän Bondin tunnusmelodiaan. Soinnut ovat suoraan Sibeliukselta

Erkki Korhonen

Korhonen nauraa, ettei tiennyt, kuka Norman Bergen on: Tom Jonesin hittien tekijä. Bergenin suurin hitti on "Only A Fool Breaks His Own Heart".

– Meillä tunnetaan parhaiten Joukon ja Kostin esittämä "Muisto vain jää". Siinä on Sibeliusta melodiarakenne. Melodioiden alkuidut ovat syntyneet Hämeenlinnasta, Aulangon metsistä ja Vanajaveden rannoilta. Nuori Sibelius kirjoitti muistivihkoonsa melodioita, joita hän myöhemmin käytti. Ja sen jälkeen monet muut..

Valse triste maailman hitti

Populaarimusiikin taitajista monet tunnustavat Sibelius-inspiraatiotaan. John Lennonin sävellys ”Revolution number 9” on lainannut fragmentteja seitsemännestä sinfoniasta. Sävellys on hyvin kokeellinen äänikollaasi. The White Album ilmestyi vuonna 1968.

John Lennonin sävellys ”Revolution number 9” on lainannut frakmentteja seitsemännestä sinfoniasta

Erkki Korhonen

Myös kosketinsoittaja Keith Emerson suosi aikanaan Sibeliuksen Karelia-sarjan intermezzoa.

Sibelius ei itsekään kangistunut yhteen tyylisuuntaan, vaan hänellä oli kansallisromanttisia, täysin moderneja ja jopa viihteellisiä melodioita.

– Valse triste oli 1900-luvun puoleenvälin mennessä maailman toiseksi ostetuin nuotti. Ykkönen oli White Christmas eli Sibelius sävelsi hittiaineksia.

Elokuvaihmisten suosikki

Walt Disney rakasti Sibeliuksen musiikkia.

– Disney oli todellinen fani. Hän olisi halunnut tehdä Tuonelan joutsenen piirrettynä.

– Aika monet leffaihmiset ovat säveltäjämme faneja, koska hänen musiikkinsa istuu hyvin elokuvaan. Sibelius pystyy kertomaan ja hahmottamaan ilmiöitä musiikin kautta.

Korhosen mielestä Sibelius olisi hyvin voinut olla vielä enemmän kevyemmän musiikin tekijä. Mies oli hakenut Julliardin sävellysprofessuuria, mutta sen sai Antonin Dvořák.

_– _Kaikki lännenmusiikin säveltäjät olivat hänen oppilaitaan ja nyt heidän töissään voi kuulla böömiläisen kansanmusiikin. Jos Sibelius olisi valittu, kenties seurauksena olisi ollut kareliaaninen lännenmusiikin pohja, Korhonen nauraa.

Jean Sibeliuksen syntymästä tulee 150 vuotta ja tänä juhlavuotena on lukuisia tapahtumia ympäri maailmaa.

Korjaus: Poistettu viittaus elokuvaan Jailhouse Rock 5.1.2015.

Suosittelemme sinulle