Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

NHL-konkari ylpeä Tanskan junioreista - ”Meillä on 25 jäähallia koko maassa”

Kun oman maan U20-joukkue selviää ensi kertaa MM-puolivälieriin, ei Frans Nielsenin intoilu lopu aivan äkkiä. Kanada teilasi Tanskan 8-0, mutta piskuisen kiekkomaan suunta on ylöspäin, Islandersin sentteri myhäilee.

New York Islandersin Frans Nielsen taistelee kiekosta Philadelphia Flyersin Steve Downieta vastaan.
Frans Nielsen (vas.) on seurannut Tanskan alle 20-vuotiaita ylpeänä. (Arkistokuva) Kuva: EPA
Iita Pirttikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

CALGARY Siniseen t-paitaan verhottu tanskalaisrinta on rottingilla. Syynä on kotimaan U20-joukkueen menestys ja ylpeilijänä New York Islandersin keskushyökkääjä Frans Nielsen, 30. Hän on seurannut Tanskan junioreiden otteita Kanadan MM-kisoissa tiiviisti. 

– Erittäin tiiviisti, partasuu painottaa Yle Urheilun haastattelussa.

Puheensorina on liki loputon, kun aiheena ovat tutut maajoukkuemiehet.  

– Tunnen monet pelaajista ja koko valmennusjohdon. Osa valmentajista on hyviä ystäviäni.

Mies itse taisteli kymmenisen vuotta takaperin Tanskan U20-rivistössä 18 ottelua yli kahden tehopisteen keskiarvolla. Juniorimaajoukke pelasi silloin ykkös- ja kakkosdivisioonissa.

Häntä kadonnut koipien välistä

”Nykynuorten” tanskalaiskiekkoilijoiden rivakasti lisääntynyt itseluottamus lämmittää NHL-sentterin mieltä.

– He ovat olleet turnauksessa nyt muutaman kerran ja saavat koko ajan lisää uskoa suurien kiekkomaiden haastamiseen. Olen joukkueesta todella ylpeä, Nielsen hehkuttaa.

Ne ajat ovat ohi, kun Tanska hiipi kaukaloon häntä koipien välissä Kanadan tai Ruotsin kaltaisia joukkueita vastaan, Nielsen arvioi.  

– Samanlaista kunnioitusta ei enää ole. He tietävät olevansa hyviä. Maalivahtipeli on hyvää, ja kärkiketju on ollut uskomaton.

Kirkkaampi kiekkotulevaisuus

Nämä MM-kisat olivat Tanskan U20-joukkueelle historialliset, sillä se selvisi ensimmäistä kertaa puolivälieriin. Sveitsiltä rangaistuslaukausten jälkeen napattu 4-3 -päänahka oli myös maan ensimmäinen voitto kyseisissä karkeloissa. Suoritukset ovat mannaa piskuiselle kiekkomaalle. 

– Meillä on 25 jäähallia koko maassa, mutta tuotamme silti lahjakkuuksia joka vuosi. Se osoittaa, että aikuistenkin maajoukkueella on hyvä tulevaisuus.

Nielsen oli hengessä mukana ennen Tanskan puolivälieräottelua Kanadaa vastaan.

– Se on ottelu, jonka he muistavat loppuelämänsä. Toivottavasti pelaajat nauttivat siitä, ja eihän sitä koskaan tiedä. Toivottavasti nähdään suuri yllätys, Nielsen esitti toiveikkaasti.

Tämän kolmekymppisen, parikymppisten joukkueen ja yhden pikkuruisen kiekkomaan haave jyrättiin luvuin 8-0, mutta unelma suuremmasta menestyksestä jäi itämään.   

Suosittelemme